Българското правителство предприе и продължава да предприема навременни и ефективни

...
Българското правителство предприе и продължава да предприема навременни и ефективни
Коментари Харесай

Анатолий Макаров: Тепърва ни предстои да се справяме с икономическите последици от пандемията COVID-19

" Българското държавно управление предприе и продължава да подхваща навременни и ефикасни ограничения по битката с епидемията и спасяването на човешките животи. Безусловно ни следва занапред да се оправяме с последствията от пандемията COVID-19 и на първо място с икономическите. Не се колебая, че вашите управляващи имат проект и всички нужни принадлежности, с цел да решат този проблем и в най-кратките периоди да върнат България към естествен ежедневен живот ", съобщи посланикът на Руската федерация Н.Пр. Анатолий Макаров пред BIG5 в изявление на Оля Ал-Ахмед.

- Ваше Превъзходителство, по какъв начин бихте коментирали положението и вероятностите на руско-българските връзки сега?

- Съвременните връзки сред Русия и България като цяло се развиват положително. В последните години след продължителна пауза се засилва политическото взаимоотношение, реализират се контакти на най-високото ниво. На дневен ред е аудиенция на министъра на външните работи на Руската Федерация С. В. Лавров в България, която, уповавам се, ще се състои незабавно след нормализиране на санитарно-епидемичната обстановка в нашите страни.

Доверителен и регулярен разговор сред представители на държавната власт е значима причина за планомерното развиване на двустранното съдействие.

Предстои ни много работа. Сериозни задания са сложени в търговско-икономическата сфера. Не е загадка, че сегашните размери на двустранния стокообмен надалеч не дават отговор на този богат капацитет, с който разполагат нашите страни. С цел възстановяване на тази обстановка би трябвало да усилваме размерите на взаимна търговия, да разширяваме стоковата номенклатура, включително и за сметка на високотехнологични артикули.

Сред предпочитаните сфери е взаимоотношение в региона на енергетиката. Реализацията на основните енергопроекти изцяло дава отговор на ползите и на двете страни. Затова е от изключителна значимост да продължаваме ефикасното и градивно съдействие в тази сфера, без забавянето на темповете.

Укрепването на двустранните връзки в културно-хуманитарната и просветителната области остава много настоящо.

В този смисъл виждам положителни вероятности за по-нататъшното развиване на взаимоотношението сред музеите и театрите.

Смятам за значимо да загатна, че съветски музикални, театрални, креативен колективи и реализатори, които, както знаем, българската аудитория постоянно е посрещала доста топло и с любов, постоянно идват и ще идват в България. Освен това, успяхме да уредим сполучливо двустранното съдействие по линия на образованието. Ежегодно над 200 български младежи отпътуват за Русия, с цел да получат гратис висшето си обучение. И, схваща, ще продължим тази добра процедура и отсега нататък.

- Г-н дипломат, по какъв начин се оправя Русия с пандемията? Всеки ден има към момента много новозаразени с Covid -19?

- В безспорни калкулации – да, по информацията на Федералния действен щаб към този миг в Русия са регистрирани над 600 хиляди случаи на заразяване. В същото време за мащаба на една страна с население 147 млн. души това е към 0,4%.

При това доста значимо е да отчитаме, че Русия е измежду водачите по броя на ежедневни тествания. Също по този начин един от основните знаци е процентът на смъртността измежду болните. При нас той е един от най-ниските по света – 1,4%. Тези данни са доказани от Световната здравна организация. Броят на оздравелите към този момент надвишава 375 хиляди души.

Можем да кажем, че успяхме да предотвратим най-страшния сюжет – неопитност на здравната система. Сега имаме над 183 хиляди аварийни кревати. Към началото на епидемията техният брой не надвишаваше 54 хиляди

Министерството на здравеопазването на Русия публично разгласи, че редица съветски препарати към този момент са клинично изпитани и потвърдили своята успеваемост в битката с Covid-19. Тези препарати са пуснати в произвеждане и към този момент са налични за съветските пациенти.

На 16 юни т.г. Министерството на здравеопазването на Русия издаде позволения за започване на клинични изследвания на две форми на противовирусната ваксина.

Както целият свят, по този начин и ние интензивно се сражаваме с тази нова злина и призоваваме нашите български сътрудници към взаимоотношение в тази сфера. Особено отчитайки това, че съпредседателят на Междуправителствената Руско-българска комисия по икономическото и научно-техническото съдействие е министърът на опазването на здравето М. А. Мурашко.

- Анатолий Анатолиевич, тази година 9 май бе необикновен – всички, в това число и моето семейство, почетохме героите от балконите си със фотоси в ръце. „ Безсмъртният полк “ мина солидарно от прозорците и балконите на хората по целия свят. Как Вие отбелязахте този показателен ден?

- За мен, както и за всеки един жител на Русия, Денят на Победата е необикновен, заветен ден. Всяка година на 9 май цяла Русия уважава невиждано геройство, напъните и героическите жертви на нашите татковци и предци, самоуверено воювали с нацистите на бойното поле.

В този ден почитаме паметта на всички, които беззаветно, давайки всички сили и здраве, непрекъснато са се трудили в тила. Великата Отечествена война 1941-1945 година е засегнала съвсем всяко семейство. Победата над най-силния по това време зложелател е реализирана с неимоверно висока цена – 27 милиони живота на руски жители. Ето за какво Денят на Победата е особена дата.

Имайки поради усложнената санитарно-епидемична конюнктура, множеството мероприятия на Посолството, отдадени на 9 май, бяха извършени онлайн.

На страницата ни във Facebook беше оповестено видео обръщението ми към сънародниците и видео поздравления от съветските ветерани, живеещи в България.

В този ден обичайно поставяме венци и цветя пред Паметника на Съветската войска в Княжеската градина, пред Паметника-костница на руските воини в квартал „ Лозенец “ и пред Паметника на руския воин-освободител „ Альоша “ в Пловдив. Тази година, обаче, направихме това в стеснен формат, без привличане на необятната общност и при строго съблюдаване на всички въведени от българските управляващи противоепидемични ограничения.

Бих желал да отбележа, че разчитаме до края на тази година да бъдат извършени огромен брой прояви и събития, отдадени на 75-годишнината от Победата на руския народ над нацистка Германия, в това число шествието на Безсмъртния полк в София и други градове.

Ще поставим венци на паметниците на руските воини в България. Освен това ще участваме и ще спомагаме за подготовката и провеждането на интернационалната конференция „ Втората международна война и актуалният свят. Народната дипломация като фактор за развиване на разговора, подсилване и стабилизиране на мира на земята “. Конференцията е дело на нашите другари от български неправителствени организации и е планувана за септември.

- Въз основа на указа на президента на Русия В. В. Путин на 1 юли 2020 година ще се организира общоруското гласоподаване по въпроса за одобрение на измененията в конституцията на Руската федерация. Къде на територията на България ще бъдат проведени местата за гласоподаване?

- На територията на България ще бъдат проведени следните места за гласоподаване:
в посолството на Русия в София на бул. „ Драган Цанков “ 28; в генералното консулство на Русия във Варна на ул. „ Македония “ 53; в генералното консулство на Русия в град Русе ул. „ Ниш “ 1.
Всички пунктове за гласоподаване ще бъдат отворени за гласоподавателите на 1 юли 2020 година от 08:00 ч. до 20:00 ч. За приемане на бюлетина за изборите гласоподавателите би трябвало да носят наложително паспорт, удостоверяващ, че са жители на Руската федерация.

С цел попречване на разпространяването на коронавирусната зараза, ние призоваваме жителите да идват на изборните пунктове с медицински маски и да съблюдават обществената отдалеченост, налага се да си носят и лична писалка за попълване на бюлетината.

- И в края на нашето изявление, какво ще пожелаете на българския и на съветския народ в тези нелеки времена, в които би трябвало да се борим освен с Covid -19, само че и с безработицата и икономическата рецесия?

- Бих желал да пожелая, на първо място, здраво здраве и благоденствие. Българското държавно управление предприе и продължава да подхваща навременни и ефикасни ограничения по битката с епидемията и спасяването на човешките животи. Безусловно, следва ни занапред да се оправяме с последствията от пандемията COVID-19 и на първо място с икономическите последствия. Не се колебая, че вашите управляващи имат проект и всички нужни принадлежности, с цел да решат този проблем и в най-кратките периоди да върнат България към естествен ежедневен живот.

Ръководството на Русия също прави всичко допустимо за превъзмогване на последствия на пандемията. В тази връзка бих желал да пожелая на съветските и българските жители да не падат духом и да приложат напъните почтено да преборим последствията на новата коронавирусна зараза. Само с общите старания ще успеем дефинитивно да победим тази злина.

*Източник: Оля Ал-Ахмед за BIG5, фотоси: Игор Ленкин, ТАСС
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР