Българското правителство одобри проект на Протокол към Северноатлантическия договор относно

...
Българското правителство одобри проект на Протокол към Северноатлантическия договор относно
Коментари Харесай

България одобри присъединяването на Македония в НАТО

Българското държавно управление утвърди план на Протокол към Северноатлантическия контракт по отношение на присъединението на Република Македония към НАТО .

Със същото решение Министерският съвет упълномощи краткотрайно ръководещия Постоянната делегация на Република България към НАТО да подпише присъединителния протокол .

Припомняме, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи , че Северна Македония може да чака покана за присъединение към НАТО напълно скоро .

Това става допустимо откакто Народното събрание и на Гърция ратифицира съглашението от Преспа, което утвърждава новото име на Македония . Македония ратифицира съглашението на 11 януари .
 НАТО кани Северна Македония напълно скоро
НАТО кани Северна Македония напълно скоро

Ратификацията ще " отнеме известно време "

На идна среща на посланиците на страните-членки на НАТО се чака да бъде подписан протоколът за присъединение на Македония.

" Това се очакваше тази седмица или при започване на идната седмица ", разяснява македонският министърът на външните работи Никола Димитров в Скопие.

НАТО предложения Македония да стартира договаряния за участие през юли 2018 година, само че участието бе блокирано от Гърция поради дългогодишния спор сред Атина и Скопие поради потребление на името " Република Македония ".

Медии по-рано оповестиха, че след утвърждението на съглашението от Преспа от парламентите на двете страни, Гърция ще бъде първата страна, която ще подпише протокола за присъединение на съседа си в НАТО.
 Северна Македония – завършек на разногласието или още пречки?
Северна Македония – завършек на разногласието или още пречки?

Предстои още доста работа...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР