Българското правителство има възможност да договори по-ниски цени за газа

...
Българското правителство има възможност да договори по-ниски цени за газа
Коментари Харесай

Радев след среща с Путин: Правителството да не е срамежливо, а да договори по-ниски цени за руския газ

Българското държавно управление има опция да контракти по-ниски цени за газа от Русия. Това мнение изрази президентът Румен Радев след днешната му среща с съветския му сътрудник Владимир Путин.

Силният човек в Кремъл одобри държавния ни глава в Константиновския замък в Санкт Петербург.

" Време е българското държавно управление да бъде по-активно и не толкоз срамежливо, а да подходи към договаряния за цената на съветския газ в България, съобщи Радев след срещата с Путин.

Основна тематика на диалога са били точно енергийните планове.

" Има смяна в обстановката на газовата карта на Европа по отношение на цени, снабдители, благоприятни условия за диверсификация, добави българският президент.

Той напомни, че предходната седмица получихме първата доставка на полутечен газ от Америка през терминал от Гърция на конкурентна цена, която е по-изгодна от тръбния газ, който получаваме от Русия. Радев означи и че има огромен спад на цената на газа в тържищата в Западна Европа.

Президентът е сложил въпроса за намаляването на цената на синьото гориво на срещата, на която е участвал и генералният шеф на " Газпром ". 

" Президентът Путин беше доста явен, че този въпрос е напълно в областта на отговорностите на " Газпром ", само че би трябвало да седнем и да приказваме. Трябва да имаме доста по-гъвкави механизми за договаряне, за актуализация и за ценообразуване. В момента в България стартират да се сблъскват два разнообразни метода – единият е дълготрайните контракти, когато приказваме за тръбна газ за доста години напред с закрепени цени, а другият е моментните доставки, когато приказваме за танкери, които доставят втечнена газ. Там се гонят най-хубавите условия ", сподели Радев.

Той изясни, че в действителност оказва помощ на кабинета на Бойко Борисов.

" Не изземвам по никакъв метод функционалностите на държавното управление - договарянията са негова задача, разтварям врата ", добави президентът.

Според него би трябвало да имаме към този момент доста по-гъвкави механизми за договаряне, за актуализация на контракти и за ценообразуване.

" Много ясно сложих и въпроса да търсим доближаване на нашите ползи. Очаквам държавното управление по-бързо да се активизира и да търси решение за намаляване на цената на природния газ в България, тъй като от това зависят и " Топлофикация ", и семейства, и цената на артикули от първа нужда, и българският бизнес като конкурентоспособност, уточни Румен Радев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР