Българското правителство има срок до 18 януари да отговори на

...
Българското правителство има срок до 18 януари да отговори на
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург пита България какво цели разследването срещу Елена Йончева

Българското държавно управление има период до 18 януари да отговори на три основни въпроса пред Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) по делото на Елена Йончева, оповестява.

Съдът в Страсбург пита нарушена ли е по отношение на нея презумпцията за невиновност, по-специално посредством прессъобщението на спецпрокуратурата от 23 януари 2019 година за формираното против нея следствие, в което не се слага под подозрение виновността на Йончева за пране на пари, получени посредством финансиране от КТБ, имала ли е тя дейно правно средство за отбрана, посредством което би могла да подаде тъжба против това нарушаване и най-важното - употребявано ли досъдебното произвеждане против нея за други цели отвън наказателното произвеждане.

В края на предходната седмица Европейски съд по правата на човека комуникира на управляващите у нас жалбата на Йончева във връзка на следствието против нея за пране на пари, почнало през есента на 2018 година, което към момента е на стадия на досъдебното произвеждане, написа " Капитал ".

" Това е тъжба, която визира един извънредно сериозен въпрос и самият съд отбелязва, че това дело има капацитет за доста влияние ", разяснява юрист Михаил Екимджиев, който съставлява Йончева по това дело в Страсбург, дружно с адв. Катина Бончева. По тази причина и делото ще бъде прегледано в съкратени периоди, написа още в обява по тематиката " Капитал ".

По думите на юрист Екимджиев, казусът касае публицист, който е дискредитиран посредством измислени наказателни производства, с цел да бъде дискредитирана неговата политическа позиция и резултатите от негови журналистически следствия, разкриващи корупционни практики. В жалбата се прави недоволство точно за това, че в действителност наказателното произвеждане против Йончева е формирано с паралегална цел - дискредитиране на публицист и политик, разяснява Екимджиев.

Жалбата на Йончева до Европейски съд по правата на човека е за за нарушена независимост на изложение и право на персонален живот, както и нарушаване на член 18 от Европейската спогодба за правата на индивида, а точно, че в тази ситуация с Йончева страната е наложила ограничавания върху съществени права, като действителната цел на тези ограничавания е друга от тази, който законът планува.

Още по тематиката - четете в
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР