Българското общество винаги е било проруско, народната дипломация е по-силна

...
Българското общество винаги е било проруско, народната дипломация е по-силна
Коментари Харесай

Честват 140 години дипломатически отношения с Русия

Българското общество постоянно е било проруско, националната дипломация е по-силна от политиката - този главен претекст прозвуча в отчетите на проф. Нина Дюлгерова и доцент Емилия Лазарова на Юбилейната българо-руска конференция, която се състоя в Българска академия на науките по случай 140-ата годишнина от установяването на дипломатическите връзки сред България и Русия. На 7 юли 1879 година съветският дипломатически сътрудник и общоприет консул в Княжество България Александър Давидов връчва акредитивните си писма на българския княз Александър I Батенберг.

В двата дни на форума бяха изнесени десетки отчети на наши и съветски учени, дипломати, историци, икономисти, публични дейци. Представен бе и вторият том с документи от сборника " Великите сили в България (1944-1947) - с архивни документи за активността на Съюзната контролна комисия у нас, публикуван от АИ " Проф. Марин Дринов ".

Политическият разговор в връзките, икономическите връзки в разнообразни интервали, развиването на историко-културните обичаи и културният разговор сред двете славянски страни, вероятностите в двустранното съдействие и в районните връзки в актуалното другарство сред България и Русия бяха измежду тематиките на конференцията. Сред уредниците на форума бяха фондация " Славяни ", Федерацията за другарство с народите на Русия и Оперативно-наблюдателно дело, Българска академия на науките, УНСС, " Россотрудничество ", Дипломатическата академия при съветското външно министерство, Руската академия на науките и други

В същото време в Москва, в постройката на външното министерство с присъединяване на министър Сергей Лавров, бе открита галерия, отдадена на 140-годишнината. В словото си Лавров съобщи, че " българският въпрос постоянно е бил предпочитан за външната политика на съветската дипломация. И макар че двустранният разговор през годините има друга активност, в комплицираните и значими исторически моменти Русия постоянно е подкрепяла България. " Лавров получи от ръководителя на Форум " България - Русия " проф. Светлана Шаренкова юбилеен двуезичен албум за юбилея.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР