Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето

...
Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето
Коментари Харесай

ОЛАФ: Има нарушения за милиони в поръчка на българското МВР за джипове

Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило изискванията на своето съглашение с Европейската комисия за разпределяне на безплатни средства, като е употребило средства от Европейски Съюз за закупуване на коли вид SUV от по-стари ресурси вместо нови полицейски коли за всевъзможни терени, съгласно следствие, завършено неотдавна от OLAF — Европейската работа за битка с измамите.

Това разгласи в невиждано службата, която е натоварена да се занимава с разкриването на измами и злоупотреби с европейски средства. Обичайно въпросната конструкция не разяснява съответни случаи и се задоволява с общи констатации и статистики. Сега обаче службата е съответна в известие, озаглавено " OLAF предлага да бъдат възобновени в бюджета на Европейски Съюз близо 6 милиона евро след свое следствие на хипотетична корист със служебно състояние в българско министерство ".

Освен, че предлага възобновяване на средствата, OLAF написа и, че би трябвало   " да се реши съществуването на предпоставки  за разкриване на наказателно произвеждане против чиновници на Министерството ". 

От известието излиза наяве, че следствието на OLAF е почнало през юли 2018 година " след изказвания за машинация и заграбване на средства от Европейски Съюз по  споразумението за разпределяне на безплатни средства по фонд „ Вътрешна сигурност “ на Европейски Съюз, ръководено от българското Министерство на вътрешните работи ". Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всевъзможни терени, предопределени за полицията. 
 
В хода на следствието OLAF събра и проучва цялата съответна документи от българското Министерство на вътрешните работи и организира събеседвания с всички основни участници в подготовката и осъществяването на тръжната процедура. Всички страни, наранени от следствието, оказаха цялостно подпомагане на проверяващите чиновници на OLAF, прибавят от европейската конструкция.

OLAF открила, че МВР е нарушило наредбите на съглашението за разпределяне на безплатни средства като е трансформирало едностранно изискванията му. По-специално Министерството е избрало да закупи прочут брой коли SUV вместо коли за всевъзможни терени, които са били предмет на съглашението за разпределяне на безплатни средства. OLAF също по този начин заключи, че има учредения да се смята, че чиновници на Министерството евентуално са направили незаконно действие (злоупотреба със служебно състояние според българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите ползи на Европейски Съюз, пишат от еврослужбата.

Разследването беше завършено от OLAF през декември 2020 година с рекомендации към Европейската комисия (която ръководи фонда) да възвърне в  бюджета на ЕС 5 948 569 EUR. Към българската прокуратура бяха отправени  препоръки да реши съществуването на предпоставки за започване на наказателно следствие за корист със служебно състояние в интерес на трето лице.

Компетентните органи на Европейски Съюз и националните способени органи са тези, които следва да прегледат и вземат решение по отношение на последващите дейности по отношение на рекомендациите на OLAF. Всички наранени лица се смятат за почтени до доказване на виновността им пред способен съд, означават още от служата

В известието се цитира и изказване по случая на Виле Итала, общоприет шеф на OLAF. Той заявява: " Разследващите чиновници на OLAF постоянно се натъкват на типични схеми за измами, представляващи манипулиране на търгове, посредством което евентуални измамници се облагодетелстват финансово за сметка на жителите. Още по-тревожно би било, в случай че такава жизненоважна  публична работа, каквато е полицията, се окаже жертва на този тип активност, по тази причина приканвам българската прокуратура да разиска деликатно  препоръката ни за предприемане на правни дейности. Това ще изпрати ясно обръщение, че никой не е над закона и че OLAF и сътрудниците на службата в цяла Европа ще продължат да работят неуморно за отбраната на парите на европейските данъкоплатци ". 

 

" Сега " напомня:

Европейската работа за битка с измамите ОЛАФ ревизира социална поръчка за пазаруването на 290 високопроходими автомобила. Тя е завършена през 2017 година по време на служебното държавно управление на президента Румен Радев. Това оповестява през март 2019 година тогавашният  зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов и сегашен народен представител от ГЕРБ.

По думите му инспекцията на ОЛАФ е почнала в края на 2018 година Обществената поръчка е за повече от 20 млн. лв.. Високопроходимите коли са били доставени през предходната година и са разпределени по полицейските ръководства.

През февруари 2017 година тогавашният длъжностен министър на вътрешните работи Пламен Узунов съобщи, че има закъснение на периодите по публичните поръчки за усвояването на отпуснатите на България от Европейската комисия 160 млн. евро за справяне с миграционния напън. Той изясни, че има риск част от средствата да бъдат изгубени поради късите периоди, в които би трябвало да се разгласят публичните поръчки, да се избере реализатор и да се подписа контракт с него.

Спешната финансова помощ бе обезпечена от Европейска комисия през септември 2016 година, като по-голямата част от средствата бяха предопределени за защитата на границата. Автомобилите, от които 51 VW Tiguan и 290 Great Wall Hover, са доставени в осъществяване на план по Фонд " Вътрешна сигурност " на Европейски Съюз " Подкрепа за оправянето с миграционния напън по българските външни граници ".

Че се ревизира договорката с джиповете споделя през март 2019 и тогавашния вътрешен министър Младен Маринов като още веднъж се разяснява, че това е станало при служебното държавно управление. 
От прессекретариата на Президентството пък дават отговор, че информацията е поднесена манипулативно и не дава отговор на истината. Според тях процедурата е почнала преди назначението на служебното държавно управление, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, и е приключила след края на неговия мандат.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР