Българското министерство на външните работи е отнело акредитацията на кореспондента

...
Българското министерство на външните работи е отнело акредитацията на кореспондента
Коментари Харесай

ДАНС привика руски журналист, той се укри в посолството в София

Българското министерство на външните работи е лишило акредитацията на кореспондента на в. " Российская газета " Александър Гацак, без да дава пояснения и го заплашва с екстрадиция, написа пресслужбата на вестника.

" Александър Гацак осведоми управлението на " Российская газета ", че в посолството на Русия в София е получено съобщение от българското външно министерство за лишаване на акредитацията му и за екстрадиция. В същото време не са били оповестени аргументите за това решение ", се споделя в изказване на " Российская газета ".

Гацак работи в София от няколко години и непрекъснато разгласява материали по проблемите на вътрешната и външната политика на тази източноевропейска страна, като в частност обгръща въпросите на добросъседските и историческите връзки сред Русия и България.

" Публикациите са и сериозни, изключително когато става дума за оскверняването на паметниците на съветските войници-освободители, избавили България от кафявата чума по време на Втората международна война ". Журналистът напомня: " в историята на двете страни има славни страници за спасяването на българите от геноцид по време на Руско-турската война от XIX в. Той нееднократно приказва за благодарността на елементарните български жители за това ", написа rg.ru.

" Според пресслужбата в края на септември Гацак е получил позвъняване на мобилния си телефон с искане да се яви в локалната миграционна работа. Докато е бил на път, дестинацията била изменена на българската Държавна организация за национална сигурност. По същото време стана известно за задържането в София на представител на Руската православна черква, който също в началото е бил свикан в миграционната работа, а по-късно депортиран от страната ".

" А.А. Гацак е дошъл в съветското посолство в София и от този момент не е напускал територията му от съображения за сигурност. Оттогава той не е получавал никакви пояснения от българската страна ", написа още в изказването на " Российская газета ".

Говорителката на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова заплаши през днешния ден с ответни ограничения: " Това е следващ противоправен ход на натовците против съветски публицисти, които те маниакално преследват. Ще предприемем ответни ограничения ", написа тя в Телеграм.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР