Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и тази година

...
Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и тази година
Коментари Харесай

Тази събота отново броим врабчетата с БДЗП

Българското сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/ и тази година провежда обичайното си събитие за преброяване на врабчетата на територията на страната.

Кампанията има за цел да се открият численостите , в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които избират и кой тип врабчета доминира у нас . На база на годишните данни може да се откри каква е трайната наклонност в популациите им и аргументите за тези трендове.

Желаещите да вземат участие в акцията би трябвало да изберат най-удобното място за преброяване , което да може да бъде посещавано и отсега нататък. То би трябвало да бъде маркирано на интерактивна карта на на сдружението. Броенето ще се реализира на 22 април сред 09:00 и 12:00 часа .

Всеки участник би трябвало да преброи какъв брой врабчета ще види в границите на 10 минути , след което да запише техния брой и да означи мястото, където те са следени.

От Българско дружество за защита на птиците припомнят, че врабчето живее покрай индивида повече от 10 000 години. За доста хора то е първата птица, която опознават и обикват. В България се срещат пет типа врабчета . Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето всекидневие е домашното врабче . По селата и измежду природата се срещат полското врабче, скалното, испанското и италианското.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР