Българският товарен кораб Руен, плаващ под малтийски флаг беше отвлечен

...
Българският товарен кораб Руен, плаващ под малтийски флаг беше отвлечен
Коментари Харесай

Българските моряци от Руен са освободени, сомалийските пирати с...

Българският товарен транспортен съд " Руен ", плаващ под малтийски байрак беше похитен през декември. В екипажа има и 7 българи. 

По-рано беше обявено, че плавателният съд е бил пресрещнат през вчерашния ден от индийски боен транспортен съд, по който пиратите разкрили огън. Така са били подхванати дейности в сходство с интернационалното право, се споделяше в известието. 

 

Днес, 16 март т.г.,, екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 година транспортен съд " Руен ", измежду които и седем български жители, беше освободен, оповестяват и от Министерството на външните работи на България.
 
" Благодарение на напъните на индийските военни целия екипаж на кораба е освободен. Всички моряци са в положително здраве и сега се поставят старания за тяхното навреме завръщане в България ", осведомят от МвнР.
 
Корабът " Руен " с осем български, девет мианмарски и един анголски жители на борда бе високомерен от пирати в Арабско море през декември предходната година. преди останалите 7 откакто бе ранен.

 

Министерството на външните работи в тясно съдействие с всички способени институции, задграничните представителства на Република България в района и интернационалните сътрудници се ангажира интензивно в напъните за освобождение на българския екипаж. Днес, 16 март т.г., в Министерство на външните работи бе извикан и индийският дипломат в София, като бе отправена спомагателна молба към индийската страна за подпомагане и предприемане на всички вероятни дейности за запазване на живота и здравето на екипажа.

 

Сомалийските пирати, които са завзели плавателния съд през декември, може да са го употребявали при завладяването на товарен транспортен съд, плаващ под флага на Бангладеш, край крайбрежията на Сомалия тази седмица, обявиха в четвъртък военноморските сили на Европейския съюз.

До завладяването на " Руен " от 2017 година насам.

От декември насам индийските военноморски сили са записали минимум 17 случая на похищение, опит за похищение или съмнително доближаване, оповестиха индийски публични лица, написа " Ройтерс ".

През януари Индия разположи минимум дузина военни кораби на изток от Червено море, с цел да обезпечи сигурност против пиратите, и е разследвала над 250 плавателни съда.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР