Българският Северозапад се обезлюдява осезаемо. За да обърне тенденцията, един

...
Българският Северозапад се обезлюдява осезаемо. За да обърне тенденцията, един
Коментари Харесай

DW: Известен готвач иска да съживи Стакевци със звезден ресторант

Българският Северозапад се обезлюдява осезаемо. За да обърне наклонността, един интернационално прочут звезден готвач е решил да отвори там ресторант и да притегля платежоспособни клиенти от целия свят, споделя "Дойче веле ".
Цели 18 години Филип Захариев е обикалял света, с цел да работи в най-различни кухни. Последната му спирка е била звездният ресторант "Gruvelagaret " на норвежкия остров Шпицберген. Преди 1 година той се върнал в родния си край - в Северозападна България, която е един от най-бедните региони в целия Европейски Съюз. Хората всеобщо го напущат, популацията застарява, цели села западат или напряко измират. И навръх това място - в родното си село Стакевци на 70 км от Видин и на 3 км от сръбската граница 35-годишният Захариев е решил да открие звезден ресторант и две къщи за посетители. И по този метод да даде вяра на хора като Иванка Петракиева.

Преди в селото е имало живот
Преди 60 години Петракиева се заселва в Стакевци, откакто се омъжва за боен. Тогава е била на 18 години. Тя ясно си спомня какъв плевел живот е кипял в миналото в селото: "Беше хубаво. В селото тогава живееха 3000 души - все положителни хора. Всяка неделя на площада играехме хоро ", спомня си дамата, която всички в селото назовават "баба ".
Това, което най-вече липсва на Иванка през днешния ден, са хората. Днес в селото живеят не повече от 130 души, множеството от които са на възраст сред 70 и 80 години. "Не зная за какво стана по този начин. Хората просто избягаха, а селото западна. Сега има единствено чакали и свине, нищо друго ", споделя Иванка.
Филип Захариев се надява, че ресторантът му ще притегля хора от целия свят и по този начин ще помогне за съживяването на региона. Само че не всички локални хора имат вяра, че чудото може да се случи.
Много други села в Северозападна България имат същата орис като Стакевци. Обезлюдяването е голям проблем за цяла България. За 30 години популацията на страната е намаляло с една пета - от 9 милиона през 1989 година на малко над 7 милиона през днешния ден. Тази всеобща емиграция надвишава по мащаби даже онази в страни като Сирия и Босна, в които са се водили войни.

България "се обезкървява "
Негативната наклонност ще се задълбочава през идващите години, сочи проучване на немската фондация "Фридрих Еберт " в София. Очакванията са, че през идващите 20 години популацията на страната ще спадне от 7 на 5,8 милиона души.
Драматичните последствия от това развиване се виждат най-добре в бедните региони на страната като Северозапада. Някогашният стопански център на Дунава - Видин - през днешния ден е неясно сходство на себе си. През последните 10 години той е изгубил една четвърт от популацията си, което продължава да понижава с 16 % годишно, сочи проучване на софийския Институт за пазарна стопанска система.
Според специалистите главните аргументи за този отрицателен тренд са продължаващото бягство на хората и високата смъртност на популацията, която се дължи на неприятното качество на живота и неналичието на достъп до опазване на здравето. Междувременно 30 на 100 от популацията на Видин е на 65 години или повече.
Районът на Видин има най-лошите индикатори в цяла България по отношение на приходите и качеството на живот. През 2019 година междинният годишен приход на домакинство е възлизал на 3437 лв., което е два пъти по-малко от междинния за страната (6013 лева). Безработицата е достигнала 19% (при 5% приблизително за страната), а 35% от жителите на Видин живеят под границата на бедността.
Ресторантът на Филип Захариев от дълго време към този момент би трябвало да е отворил, в случай че не бяха пречките, с които готвачът непрекъснато се сблъсква - в това число с администрацията. Така разноските непрекъснато порастват, а спестяванията на Филип към този момент свършват. Но той е твърдо решен да приключи започнатото и по този начин да способства за по-доброто бъдеще на един от най-бедните райони в Европа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР