Българският състезател в дисциплината висок скок Тихомир Иванов заяви, че

...
Българският състезател в дисциплината висок скок Тихомир Иванов заяви, че
Коментари Харесай

Тихомир Иванов: Целта е да събера точки за финала в Диамантената лига

Българският играч в дисциплината висок скок Тихомир Иванов съобщи, че отпътува с огромни очаквания за присъединяване си в шампионата от Диамантената лига в Лондон. Родният лекоатлет призна, че задачата му е да събере оптимално доста точки, които да го пратят във финала на елитния шампионат.

- Заминаваш за Лондон - първа Диамантена лига от много време за теб, разкажи ни по какъв начин стана поканата, допускам откакто покри 230 см?

- Трябваше да изчакаме още малко време откакто скочих резултата, макар че още на първия ден след скока потърсих моята мениджърка и ѝ споделих да търси контакти с уредниците и чакахме до последно и безусловно 2 дни преди старта ме поканиха и трябваше тъкмо за 10 минути да решим дали да скачам или да си продължим да се готвим за националното и взехме решение да участваме и в Лондон и на националното.

- Ще успееш ли да се събереш за 2 толкоз близки надпревари?

- Нали за това упражняваме в действителност. Горе-долу ще упражняваме квалификация-финал, нещо такова ще се получи. През 2 дни е, само че с пътя, който би трябвало да измина е горе долу през 1 ден надпреварата.

- Лондон е едно доста особено за теб място, там реализира първото си достижение преди 2 години, подготвен ли си в този момент да надградиш над тези 231см?

- От една страна готино място, тъй като скочих 231, въпреки това пък се контузих навръх финала, само че тези мисли съм си ги изтрил от паметта - изобщо не се сещам за тях. Със сигурност отивам с настройката за положителни скокове, усещам се добре, всичко върви по проект, направих много надпревари, знаех че всички тези надпревари ще ме вкарат във форма и да пъдя този резултат, който реализирах.

- Много положително показване на Европейските игри в Минск, по-късно завоюва Универсиадата, умерено можем да кажем - първата ти огромна купа, по-късно покана за Диамантената лига. Трупаш ли повече убеденост, по какъв начин си душевен, имаш ли настройката да скочиш добър резултат и в този момент?

- Ами тъкмо това ми трябваше през този сезон, знаете предходната година не съумях да скачам навън. А на мен скоковете навън са ми обичаните. Самия стадион, размерите, публиката - всичко е доста по-приятно, в сравнение с в зала. На мен доста ми липсваха тези скокове и в този момент извънредно доста се веселя, че имам толкоз доста съревнование и огромни конгреси. Радвам се просто, че скачам навън.

- С затрупан норматив за Световното в Доха, допускам това е и огромната цел за сезона, на какъв стадий си от подготовката, гледайки към този момент и към Катар?

- Ами най-вероятно след националното състезание ще почивам няколко дни. След което стартирам да се сготвям напълно за международното състезание, тъй като както споделих направих много стартове и малко или доста не съумях да упражнявам. Буквално правех по 1-2 тренировки и непрекъснато пътувах от съревнование към съревнование, което е най-хубавата тренировка- самите надпревари, само че сигурно ще спрем с тях и ще наблегнем на тренировките.

- Отново се връщаме на идното в Лондон. Две думи за конкуренцията - Мутаз Еса Баршим ще бъде в този шампионат, какво очакваш от него и от другите момчета?

- Събрали сме се много добра компания. Всички с резултати от 230 или към 230 ще вземат присъединяване, като се изключи Европейския първенец до 23 години- Максим, който видях че не е в стартовата листа. Със сигурност ще се получи много положително съревнование. Искам да видя Баршим до каква форма е достигнал, знаете той беше контузен. За мен е извънредно радостно да видя, че той още веднъж е в бранша. Знам че скочи 227, най-вероятно ще се приближи до 230, а за какво не и да ги премине. Надявам се да се получи положително съревнование.

- Ти поставяш ли си някакъв резултат или място, което искаш да попаднеш или оставяш всичко на това да направиш положителни опити?

- Ами всичко се свежда до положителни опити, те могат да те изведат до предно класиране. С резултати даже под 230 можеш да достигнеш предните позиции. Аз персонално ще пъдя оптимални точки, които мога да взема от този конгрес, тъй като в Диамантената лига се събират точки и с тях отиваш на край. Затова ще се опитам да събера оптимален брой точки, с желанията да ме поканят и на идващите 2.

- И последно по-различна ли е Диамантената лига в Лондон, организира се в 2 дни, единствената такава, знаем на какво място е, какви резултати са постигани там. Има ли вътрешно по-различно чувство при теб за този шампионат?

- Ами за мен това ще е първа Диамантена лига в Лондон и не мога да изкажа мнение по този въпрос. Аз отивам за моето си съревнование, нямам наблюдаване върху другите, не знам какви дисциплини ще има. Изцяло съм фокусиран върху моя скок.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР