Българският президент Румен Радев посети днес заводът на най-големия германски

...
Българският президент Румен Радев посети днес заводът на най-големия германски
Коментари Харесай

Отношенията ни с тази държава са „силни като домашна ракия“

Българският президент Румен Радев посети през днешния ден заводът на най-големия немски вложител в България - „ Аурубис България “ АД ситуиран до гр. Пирдоп и гр. Златица.

Държавният глава Румен Радев взе участие във видеоконференция на тематика: „ Германо-българските стопански връзки: настоящо положение и вероятности “. „ Радвам се още веднъж да бъдем дружно в една година, която беше изпълнена с изключителни провокации пред бизнеса в международен мащаб. Като президент първата ми среща с непознатия бизнес беше точно с немския бизнес. България поддържа честния, транспарантния и открит бизнес, който води до основаването на нови работни места, който внедрява нови и прогресивни форми на мениджмънт и води до действителни изгоди “, сподели президентът Радев.

Германските компании освен са най-големите задгранични компании у нас, само че те основават и нови прогресивни модели за произвеждане и отношение на страната с бизнеса. „ Тук взаимно продължаваме да търсим положителните решения и в тази връзка мога да споделя, че упоритостта, която си поставихме с президента на Германия, когато той посети Германия е да надхвърлим 10 милиарда EUR стокообмен се забави поради пандемията, само че ние сме хора, които си слагаме амбициозни цели и методът, по който се работи, подсигурява че тази цел ще се реализира. Намеренията са съществени “, акцентира българският държавен глава. Той също по този начин не пропусна да спомене и напредъка във връзка с професионалното и дуално образование, което се осъществя у нас с поддръжката на немския бизнес.

„ Много се веселя, че на срещата през днешния ден поканихме и кметовете на общините, които в действителност зареждат това произвеждане с работна ръка, с цел да установим, че макар че България към момента няма законодателство за действителна финансова децентрализация на общините, се прави всичко допустимо освен да влага в екологично чисти производства, да внедрява съществени стратегии за предварителна защита и отбрана на околната среда, само че има грижа към общините и тя е обвързвана със обществени, просветителни стратегии и такива в региона на опазването на здравето “, добави президента Радев.

„ Аурубис България “ преработва мед, която се добива у нас. Медта е извънредно скъпа суровина, и когато тя излезе от България и се преработва в други артикули разликата в цената нараства фрапантно, тъй че България има всички учредения и като дадености, и като оперативни разноски, и като човешки капитал да се мисли за една последваща стъпка, включваща създаване на предприятия, които да вземат решение и транспортните задания, тъй че да имаме по-висока добавена стойност. България може да стартира да изнася и подготвени артикули.

Политическата конюнктура е доста динамична, само че това е среща, която дадох обещание от дълго време и обещанията би трябвало да се съблюдават. Затова и министърът на стопанската система е тук, с цел да се убеди и немският бизнес, че ще продължи да се разпростира политика на бистрота, отчетност и отговорност от страна на страната към бизнеса, който също е транспарантен и виновен и е експортно насочен.

„ Имаме доста добра база, от която тръгваме. Това е единствено началото. Трябва да разгледаме цялата станция на добавена стойност от нула до краен артикул и да намерим евентуални синергии, където по-голяма част от добавената стойност да остава у нас. Работата с кметовете ме зарадва. Те споделиха, че с изключение на работната ръка, способстват и за по-високи правила и по-подреден метод за взаимоотношение с бизнеса “, сподели по време на конференцията служебният министър на стопанската система Кирил Петков.

„ Днес сутринта двамата президенти са говорили по телефона, а през днешния ден следобяд българският президент посещава най-големия немски вложител в България – „ Аурубис и най-големият поданик. Тази среща удостоверява моята религия, че нашите връзки са мощни като домашна ракия. Икономическите дейности на немските компании в България са доста положителни. Камарата постоянно организира изследвания и запитвания измежду вложителите и ги пита дали са удовлетворени с направените инвестиции и дали биха пристигнали още веднъж в България. Над 90% от немските компании споделя „ да, удовлетворени сме “, „ да, ще дойдем още веднъж тук в България да влагаме “. Това е положителен знак, който демонстрира каква чудесна основа за работа имаме тук и по какъв начин може да създадем още по-интензивна взаимната си работа. България предлага необикновен капацитет за вложителите с чудесни служащи и ние можем и би трябвало да задълбочим това. Въпросът за правовата страна е значим детайл и е отлично че дискутираме между тях тези неща “, сподели посланикът на Федерална Република Германия в България Кристоф Айххорн.

По време на конференцията немският бизнес се заинтересува за политиките на българската страна по отношение на връщането на българи, които следват и работят в чужбина.

„ Ще се веселя доста, в случай че се завърнат в България “, сподели президентът Радев и добави: „ Тук стигаме до от дълго време изравен въпрос – до каква степен страната може да се меси в стопанската система. Ние сме пазарна стопанска система и страната дефинира разпоредбите, а стопанската система избира кой и по какъв начин да притегля, защото локалната и държавната администрация са лимитирани. Но имаме стотици хиляди българи, които сега живеят, работят и учат в Германия и Австрия. Те остават свързани с България и разчитаме на този трансфер за технологии и модели, който е доста значим. Тези хора са значима съставка от трансформацията, която се прави.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР