Българският премиер Бойко Борисов е поискал доказателства във връзка със

...
Българският премиер Бойко Борисов е поискал доказателства във връзка със
Коментари Харесай

Борисов иска още доказателства за вината на Москва по случая Скрипал

Българският министър председател Бойко Борисов е изискал доказателства във връзка със случая с някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия. 

Пред публицисти в Брюксел Борисов уточни, че на съвещанието на Европейския съвет е изискал доказателства, отвън формулировката на английския министър-председател Тереза Мей  за „ висока степен на възможност “, че зад случая стои Москва. „ Всички имаме вяра на Англия, само че споделих и своите позиции, припомних и обвиняванията против Саддам Хюсеин за потреблението на химическите оръжия - Тони Блеър се извини по-късно, само че нещата бяха свършени “, сподели Борисов.

По думите му, решението на европейските водачи да изтеглят за съвещания посланика на Европейски Съюз в Руската федерация демонстрира, че макар Брекзит, Обединеното кралство и Европейският съюз са едно цяло, свързани са неразривно, имат взаимна поддръжка и отбрана.

В момента имаме много малко отворени канали за връзка и ми се желае да действаме с повече разсъдък и отговорност, сподели още Борисов и смята, че времето в този момент е „ по-тежко от Студената война “, когато е имало ясни разграничителни линии и два световни играча - Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики.

„ В момента не съм оптимист за мирното развиване на света. Време, в което всеобщо се отзовават дипломати, едва ли ще докара до повече мир, успокоение и съгласие “, разяснява българският министър председател.

Той уточни, че на снощната работна сесия всички страни са заявили предпочитание каналите за разговор да продължат. „ Очертава се доста тежка среща, тъй като връзките са извънредно влошени. Това е голяма отговорност пред България – дава ни се огромно доверие и в това време има доста упования “, заключи министър председателят, като добави, че повишение на напрежението има и поради спора в Източното Средиземноморие и Егейско море.

Борисов разяснява и срещата във Варна сред водачите на Европейски Съюз и турския президент Реджеп Ердоган . По думите му тази среща има за цел гарантиране на външната граница на Европейски Съюз като бъде доказан и вторият транш по съглашението, с което Турция се задължава да задържи близо 3.5 млн. мигранти на своя територия. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР