Българският плувец Цанко Цанков стана първият българин, преплувал през нощта

...
Българският плувец Цанко Цанков стана първият българин, преплувал през нощта
Коментари Харесай

Цанко Цанков с историческо постижение в плуването в открити води

Българският плувец Цанко Цанков стана първият българин, преплувал през нощта дистанцията от 36 километра от остров Каталина до Лос Анджелис във водите на Тихия

Океан. Началото на надпреварата, което се проведете под егидата на Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA), бе в 23.38 часа локално време и се организира напълно през нощта.

Българският плувец съумя да премине дистанцията на протока Каталина за време от 10 часа, 33 минути и 29 секунди. Цанков трябваше да се оправя с големи талази, температура на водата към 18 градуса, а в последните 2000 метра температурата стигна 15 градуса. Още на втория час получи хипотермия и няколко рецесии, само че не се отхвърли, а продължи без прекъсване до финала.

Преплуването на протока Каталина е част от седемте надпревари от веригата Ocean Seven - най-трудните плувания в открити води, сертифицирани публично от Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA). С триумфа си Цанко Цанков се трансформира в първия български плувец, прекосявал както дистанцията от Африка до Европа с плуване, по този начин и това на протока Каталина.

Участието на Цанко Цанков се състоя с поддръжката на Фондация " Спорт в България ", която обезпечи финансова поддръжка на плувеца, с цел да може да се впусне в това предизвикателство. Това партньорство е единствено част от плануваните действия на организацията за насърчаване на спорта на национално равнище.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР