Българският писател Стефан Цанев разказа в ефира на Нова нюз

...
Българският писател Стефан Цанев разказа в ефира на Нова нюз
Коментари Харесай

Стефан Цанев: Половината ми фамилия беше по лагери и затвори

Българският публицист Стефан Цанев описа в ефира на Нова нюз по какъв начин е избягал Съветския съюз и какви опасности е имало за него преди време в България.

„ Когато бях сътрудник в Кърджали видях живота на миньорите, гърдите им се вкаменяваха от праха, а това е необратим развой. За тях написах тази поемата с ироничното заглавие „ Градът на Слънцето “. В Съюза на писателите решиха, че поемата е насмешка и изкривява истината. Това ми донесе бърза популярност. В тези времена хвалбата не носеше истината, а когато почнат да те ругаят от високо място, всеки стартира да се ослушва “, споделя писателят.

В Перник той написа материал срещу Окръжния комитет на комсомола. Властта е желала да го съди. „ Това ме изплаши доста “, показа той. Писателят си спомня, че един го среща Рангел Вълчанов и му предлага да кандидатства в конкурс за сценарист в Москва. Цанев печели съревнованието. „ Знаех, че в такива моменти би трябвало да изчезнеш. Когато отпътувах, дълго време не се върнах, тъй като половината ми фамилия беше по лагери и затвори и се опасявах “, споделя писателят.

Той споделя, че в Съюз на съветските социалистически републики е бил убеждаван да остане да работи там, тъй като стила му е бил присъщ и това е можело да го отличи от всички други. „ Не се изкуших да остана “, продължава Цанев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР