Българският патриарх Неофит изпрати поздравителен адрес до Богословския факултет на

...
Българският патриарх Неофит изпрати поздравителен адрес до Богословския факултет на
Коментари Харесай

Патриарх Неофит поздрави Богословския факултет за деня на светите Трима светители

Българският патриарх Неофит изпрати приветствен адрес до Богословския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " за деня на светите Трима светители, оповестиха от Българската патриаршия.

" Уважаеми господин декан, уважаеми преподаватели и студенти, обични в Господа братя и сестри, взаимното честване, което светата Църква премъдро е отредила за тримата дивни светилници на православното богословие - Великия Василий, Богослова Григорий и Златоустия Йоан, основателно е несъмнено и като празник на висшите православни богословски школи. Там, където се преподава и усвоява висшето богословие, образците и критериите следва също да са най-високи. Такива точно са и тези трима великани на църковното богословие, които със светостта на живота си и със своето боговдъхновено и богоблагословено творчество, и през днешния ден остават мерилото и задават нормата за тези, които са избрали да вървят по техния път ", написа Негово Светейшество.

Патриарх Неофит отбелязва, че този път е ярък и богоугоден, само че той е още и високоотговорен. " Вървенето по него изисква активизиране на всички интелектуални и нравствени сили, тъй като църковното богословие не е теоретично познание, а съчетава знанието за Бога с опита от живеенето по Него. То не е самоцел, а метод за служение в интерес на Църквата и на ближните. Вярваме, че то е такова и за вас, които се обучавате през днешния ден, с цел да принесете на следващия ден усвоеното в интерес на Православната ни черква и благочестивия ни народ ", показва българският патриарх.

" През актуалната година вашата наслада ще бъде още по-голяма, тъй като се изпълват 100 години откогато, с откриването на Богословския факултет на Софийския университет през 1923 година, е положено началото на висшето богословско обучение у нас. Нека тази бележита годишнина, която е празник освен за факултета-майка, само че и за всички висши богословски школи в скъпото ни родно място, бъде за вас спомагателен тласък за още по-усърден труд в преподаването и усвояването на най-висшата от всички науки.

Молитвите и небесното покровителство на Пресвета Богородица, на светите Трима велики светители, на св. Климент Охридски и на всички дивни Божии угодници да бъдат с всички вас! Честит и блажен празник! С отеческа в Христа любов и благословение ", насочва благослов българският патриарх Неофит.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР