Българският оръжеен търговец Емилиан Гебрев, който оцеля при два опита

...
Българският оръжеен търговец Емилиан Гебрев, който оцеля при два опита
Коментари Харесай

Гебрев пред FT: България е основна сфера за руските агенти, инфилтрацията е особено силна в прокуратурата и службите за сигурност

Българският оръжеен търговец Емилиан Гебрев, който оцеля при два опита за отравяне от съветските спецслужби, счита, че съветски сътрудници интензивно нападат заводите и складовете на компанията му, която създава огромна част от българските патрони и танкови снаряди руски пример, в опит да пресечен сериозно значими доставки на оръжия за Украйна, пишеThe Financial Times.

В отговор на въпроси, изпратени му по e-mail, Гебрев споделя, че " съветските закани сочат, че е належащо да бъде подхванат нов комплекс от ограничения на национално равнище, както и на нивоНАТО ".

По думите му, фактът, че нито един съветски действен сътрудник не е бил арестуван или притеглен към отговорност по отношение на отравянето и гърмежите на оръжейните хранилища, приказва за въздействието на Москва върху българските управляващи.

" Нямаше никакъв резултат в нито едно от над десетте каузи, свързани с съветските терористични дейности и шпионската мрежа в България. Всички следствия бяха или спрени или стигнаха задънена улица, нито едно не беше предадено в съда ", споделя той.

Гебрев и други източници на изданието в отбранителната промишленост настояват, че България си остава съществена сфера на активност на съветските сътрудници, а инфилтрацията изключително мощно се усеща в прокуратурата и службите за сигурност.Според него, съветските спецслужби имат въздействие върху политически партии и медии в България.

" Руснаците са мощно заинтригувани от нашите обекти и хората, които ги обслужват ", споделя пред FT представител на администрацията.

В същото време представителят на прокуратурата Веселин Иванов съобщи, че " обвиняванията за съветско навлизане изрично не дава отговор на действителността ", както и, че новото управление се стреми да реформира ведомството.

По думите му, прокуратурата е документирала незаконната активност на ГРУ и ги е привлякла към наказателна отговорност, само че доколкото Русия не позволява нейни жители да бъдат съдени в чужбина, София няма опция да ги притегли към отговорност.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР