Българският министър на земеделието и храните Кирил Вътев се договори

...
Българският министър на земеделието и храните Кирил Вътев се договори
Коментари Харесай

България и Украйна се договориха за износа на слънчоглед, рапица, царевица и пшеница

Българският министър на земеделието и храните Кирил Вътев се контракти с украинския си сътрудник Микола Солски за детайлите по използване на лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница по време на онлайн среща, оповестиха от аграрното министерство.

Министерството на земеделието и храните съблюдава обещанието си до 30 ноември да ограничи оптимално вноса на тези селскостопански артикули, според меморандума, подписан сред държавното управление и Инициативния комитет на протестиращите аграрни производители, сподели министър Вътев. Той акцентира, че след тази период двете страни прецизно ще следят да няма деформиране на пазара, както и да не се подкопават ползите на българските производители, преработватели и консуматори.

Вносът и обменът на данни сред двете страни продължава да се следи. В сряда преработвателите на слънчоглед още веднъж настояха България да одобри обещания режим за импорт на слънчоглед от Украйна до 30 ноември. " България е най-големият експортьор на слънчогледово олио и свързани артикули в Европейския съюз. Извоювахме това място за страната си и настояваме то да бъде непокътнато, дружно с безспорните изгоди за страната ", обявиха от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

Според сдружението прекъсването на вноса на маслодайни култури от Украйна преди осем месеца е довело до систематичен дефицит на суровина за преправка на вътрешния пазар, спад на производството с над 30 % и големи загуби за преработвателната индустрия, краткотрайно затваряне на фабрики и освобождение на чиновници, както и несъблюдение на контракти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР