Българският ми дух и любовта по кебапчетата ме карат да

...
Българският ми дух и любовта по кебапчетата ме карат да
Коментари Харесай

Иконописецът и дизайнер Илиян Рачов за звездния път от Ватикана до „Версаче“

Българският ми дух и любовта по кебапчетата ме карат да се завръщам в България. Това споделя намерилият своя кей в Италия Илиян Рачов в предаването на британски език на Агенция БГНЕС.

Илиян Рачов е характерен образец за съумял отвън рамките на страната българин. Той е създател, чийто икони и стенописи украсяват галерии и храмове по целия свят, отличаващи се с неповторимо преоткриване на антични техники и несравним жанр.

Като посетител за британските вести на Агенция БГНЕС Илиян Рачов описа за пътя му до Ватикана, 10-годишната си работа за „ Версаче “ и за какво толкоз му липсват българските кебапчета в Италия, където живее от съвсем 30 години.

От 8 години Илиян Рачов живее в града на фантазиите си - Рим.

„ За един актьор да живее и твори в Рим е сбъдната фантазия “, споделя Илиян.

Младият създател стартира да гради кариерата си през 1988 година, когато е единствено на 18 години. В сегашния миг към този момент има зад тила си голям брой изложения по целия свят – негови икони и платна са изложени освен в доста български църкви и манастири, само че и в галерии и храмове в Ню Йорк, Хамбург, Париж, Мадрид…, даже в музея на Ватикана.

Пътят му стартира с продажба на лично направени икони на базара пред катедралата „ Александър Невски “. Неговите копия на средновековни православни икони и стенописи са неповторими, тъй като се отличават с преоткриване на антични техники на позлатяване и гравиране. Това го прави доста известен в България и отвън нея и скоро му печели доста почитатели и ценители. Скоро оказва се съвсем по целия свят, че в дребна България има създател, трансформирал напълно обичайното обрисуване на икони. Модерните цветове, красивите и одухотворени лица на неговите икони на Дева Мария и други християнски светии, са ненадминати като произведения.

През 1997 година получава премията " Златен феномен на България " за приноса си към българското фигурално изкуство.

 Илиян Рачов с Пенелопе Крус

„ Това, с което се гордея, са моите стенописи. Изографисвам доста тавани тук, в Италия, олтарът в църквата в Торино също е мое дело, там има моя 7-метрова икона. Тук, в Рим, също има много мои произведения “, споделя създателят с горделивост.

Портретите му на известни персони са едно от нещата, с които също се гордее – тези на принцът на Монако, с който се познава персонално, на световноизвестния модел Наоми Кембъл, на кино звездата Пенелопе Круз, с която даже се снима във филм, както и на стилната икона Джани Версаче, за който Илиян създава цели 6 фешън сбирки.

„ 90% от техните барокови дизайни върху копринените им дрехи, шалове, украшения, са мое дело “, споделя още Илиян. „ Работих за тях 10 години “, споделя той.

В момента Илиян Рачов работи по огромен план – изрисуването на 2,5 метровия шадраван със скулптура на Нептун на „ Пиаца Навона “ за задачата на идно ревю.

В дома си Илиян Рачов е сложил портрет на обичаната си българска историческа персона – Левски. Той изпитва огромна носталгия по родната си страна, защото се прибира тук все по-рядко.

Това, което най-вече му липсва от България, са нашите кебапчета.

„ В Италия има сходни, само че не са същите, не са толкоз вкусни като нашите “, оплаква се художникът.

Амбициите на Илиян Рачов стигат надалеч – измежду фантазиите му е тази един ден негова творба да бъде продавана от „ Сотбис “.

Засега, битката на Илиян Рачов за място измежду „ огромните “ към момента продължава.

„ След съвсем 30 години в Италия, аз към момента съм чужденец тук “, споделя той. „ Ако би трябвало да избират на кого да възложат дадена работа – на мен или на италианец, те ще изберат него, бъдете сигурни. Дори и да съм 10 пъти по-добър от него. Все още всеки ден е битка. Понякога съм много изтощен от това, само че българският ми дух ми споделя: „ Не, би трябвало да продължиш да се бориш “. Така че не преставам “, приключи за новините на БГНЕС на британски език Илиян Рачов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР