Българският мед ще поскъпне най-малко с 10 %. Такива са

...
Българският мед ще поскъпне най-малко с 10 %. Такива са
Коментари Харесай

Идва поскъпване на меда

Българският мед ще нарастне минимум с 10 %. Такива са упованията на ръководителя на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов, който е и ръководител на Обединен български пчеларски съюз, на Столичния браншови пчеларски съюз и на Пчеларски съюз " Акация " - Банкя.

В изявление за БГНЕС той показва, че цената на меда не може да се изостане от нарастването на стоките от първа нужда. " Да, ще се усили цената на меда, както и изкупната цена ", сподели той и добави, че в новия сезон евентуално ще се пристъпи към минимум 10-процентно нарастване на цената на меда.

Михайлов акцентира, че българският пчелен мед има положителни физико-химични индикатори.
 {{ otherArticle[0].article.title }}
България създава сред 9 и 11 хиляди тона първокачествен п...

" Дали се избира български - несъмнено. Проблемът е в това, че вносният мед се смесва с български. Не съм виждал да се продава мед, на който написа, че е създаден в Украйна " или в Китай да вземем за пример. Едрите търговци и преработватели употребяват вносния мед за свои цели. Понякога го препродават, само че считам, че се смесва и с български мед. Учудващо е да се купуват количества, когато имаме задоволително български мед, който не е усвоен. Ние произвеждаме задоволително количество и заради това, че малко консумираме - приблизително сред 350 и 400 грама на глава от популацията, а остатъкът го изнасяме. Грубо една трета остава за ползване и поддържане на пчелите, а две трети се изнася ", уточни инж. Михаил Михайлов.

Пчеларят даде съвет по какъв начин хората, които не схващат, да разграничат чистия български мед от този с смес: " Трябва този мед да има документ, както и да има етикети, на които да е указан произходът. Когато е от Европейски Съюз, то написа, че е създадено в Европейски Съюз и се знае, че е в общността. Или пък категорично, че е създадено в България с съответни координати на пчелин и телефони. Може доста елементарно да се разпознае, стига потребителят да изиска тези документи ", добави още инж. Михайлов.

Според него това, че медът може да се фалшифицира, съставлява проблем, защото това се случва елементарно и зависи за морала на тези, които оферират мед.
 {{ otherArticle[0].article.title }}
На 20 май отдаваме респект на най-важните опрашители - медоносните пчели, които дават скъпа у...

Председателят на Съюза на българките пчелари разяснява и: " Имаме данни за смъртност и то прекомерно рано. Традиционната зимна смъртност се открива края на март и началото на април. Тази година тя настъпи доста по-рано и имаме сигнали от област Враца - общините Мездра и Роман. Председателят на локалното пчеларско сдружение даде лист с пчелари, които са потърпевши от загуба на пчелни фамилии. Вероятно това се дължи на потребление на нелицензирани препарати, импорт от трети страни ".
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР