Българският културен институт в Рим влиза ударно в есента. Продължавайки

...
Българският културен институт в Рим влиза ударно в есента. Продължавайки
Коментари Харесай

Българският културен институт в Рим влиза ударно в есента

Българският културен институт в Рим влиза стремително в есента. Продължавайки задачата си да поддържа родните гении освен в образованието им, само че и в професионалното им развиване, екипът, отпред с Жана Яковлева, провежда поредност музикални събития, които ще дадат опция на специализантите да се изявят на разнообразни подиуми в Италия, втората обичана татковина на великия бас Борис Христов, основател и подстрекател на Академията, която носи неговото име.

Въпреки продължаващите ограничавания, подбудени от пандемията, нейните ученици във Вечния град не престават да се усъвършенстват във великата класика. Някои от най-успешните оперни гении на България, сред които Орлин Анастасов, Бойко Цветанов, Дарина Такова, Александрина Пендачанска и Мариана Пенчева образоват младите очаквания от бастиона на белкантото.

„ Идеята за турнето се роди от нуждата да се резервира през днешния ден - повече от всеки път, духа на изкуството и да му се даде опция да се завърне в оперните театри, останали затворени за дълго по време на пандемията. Продължаваме фантазията на нашия именит бас да сътвори артистична общественост, формирана от надарени младежи, които да се посветят във великата музикална традиция. Концертите на младите студенти от Академията включват обичани арии и дуети от безконечния репертоар с творби на Верди, Пучини и други италиански композитори, акомпанирани от маестро Илия Лозанов. Публиката ще стане очевидец на креативното израстване на младите артисти, които се намират при започване на своята кариера “, разяснява Жана Яковлева.

Първият от концертите, на 16 септември от 20 часа в Българския културен институт-Академия „ Борис Христов “, ще означи края на майсторския клас на Роберто Скандюци, считан от рецензията за най-дълбокия бас на света сега. Пазейки топли усеща за работата си с Гена Димитрова и Никола Гюзелев, Скандюци приема поканата да съобщи скъп опит на младите български гении. Маестрото е непрекъснат посетител на най-големите театри в Европа и Америка.

Вторият театър е на 18 септември в Кастело ди Буджано - живописния ъгъл от Тоскана, който дълги години приютява Борис Христов. В негова памет неотдавна бе реновирано обичаното му пиано, чиито прелестен тон ще приглася артистите. На 20 септември в общинския спектакъл в Белуно - красивия град, прочут по целия свят като „ Портата към Доломитите “, ще се случи третият концерт от класическия маратон, проведен от Българския културен институт в Рим.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР