Българският консуматор на бира става все по-взискателен, отчете в интервю

...
Българският консуматор на бира става все по-взискателен, отчете в интервю
Коментари Харесай

Бирата в кенчета – все по-предпочитана за българина

Българският потребител на бира става все по-взискателен, регистрира в изявление за БГНЕС Ивана Радомирова от Съюза на пивоварите в България. „ Ето за какво качеството на нашата бира без значение дали е от високия сегмент като цени или от по-достъпния, постоянно е високо. В тази връзка съм задоволена да оповестя, че 85% от българите утвърждават работата на пивоварната промишленост у нас “.

Според Радомирова една от аргументите да се почита българската пивоварна промишленост в Европа е заради обстоятелството,че нашите пивовари са едни от дребното на Стария континент, които имат висше обучение със степен инженер-технолог, добита от Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Въпреки тези положителни достижения зад граница, пивоварите стават все по-предпазливи в прогнозите за бирения пазар през тази година. Засега дъждовното лято и по-слабият туристически поток към този момент доведоха съюздо 4-5 % спад в продажбите на бира. Ако тези трендове не се трансформират през целия пиков за бирата летен сезон, упованията за пазарните резултати към края на 2019 година не са оптимистични.

За 2018 година потреблението на бира на глава от популацията у нас е 75 литра. Твърдо се резервира и наклонността за увеличение каузи на продажбите в кенове и понижаване на каузи на пластмасовите бутилки.

Финансовите доклади на членовете на пивоварите за 2018 година демонстрират, че импортираните от тях към фиска акцизи и Данък добавена стойност са съвсем 130 милиона лв.. Капиталовите вложения през предходната година са 46 млн. лв., а за първите 6 месеца на тази година вложенията в дълготрайни материални активи към този момент надвишават 21 милиона лв..

В началото на лятото 55% от българите над 18 година пият бира най-малко един път седмично. 60% от дефинират пивото като най-подходящото за тях пиво, а 44% смятат, че при умерена консумация бирата е част от здравословния метод на живот.

Най-големите фенове на пивото са мъжете на възраст 40-49 години, които пият бира 10-11 пъти месечно. При дамите най-активните фенове на пивото са в същата възрастова група, само че те употребяват пенливата напитка 6 пъти в месеца.

За поредна година най-често бирени тостове се подвигат в Монтана – най-малко 13 пъти месечно и съвсем толкоз в Русе. Дамите от Монтана остават най-верните почитатели на пивото и най-малко 10 пъти в месеца си пийват биричка.

„ Резултатите са положителни. Слава Богу нямаме някакви съществени проблеми. Винаги сме вярвали, че даже и да има, единственият метод за решаването е разговорът с държавните институции, тъй като е извънредно значимо да имаме една предвидима регулаторна среда “,отбеляза Радомирова.

Очакванията на Ивана Радомирова са тази година секторът в най-хубавия случай да приключи на равнищата на предходната или с прочут спад поради дъждовното лято и слабия туристически сезон. Според нея ще продължи наклонността да понижава каузи на бирите, продавани в пластмасови бутилки и да продължи наклонността на всеобща продажба в кенчета и в стъклени шишета. „ Очаквам, че ще продължат забавните начинания на фирмите, свързани с намаляването на екологичния отпечатък на промишлеността “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР