Българският хелзински комитет подкрепи президента срещу действията на прокуратурата, свързани

...
Българският хелзински комитет подкрепи президента срещу действията на прокуратурата, свързани
Коментари Харесай

БХК подкрепи президента срещу прокуратурата

Българският хелзински комитет поддържа президента против дейностите на прокуратурата, свързани с потреблението на СРС, основанията и следствията от тях. (всичко, случило се сред Гешев и Радев досега може да прочетете ТУК.)
А ето какво обявиха със известие до медиите от БХК по въпроса:
" БХК показва своята мощна угриженост от дейностите на основния прокурор през последните дни. Те още веднъж демонстрират незабавната нужда от промяна в Конституцията, която да разреши без значение следствие на неговите дейности.
В рамките на три дни основният прокурор отговори на упованията и паниките, декларирани от юридическата и правозащитна общественост преди избора му.
На 27 януари 2020 година господин Гешев ангажира Конституционния съд с нереално, без съответен проблем, пояснение на конституционните правила, уреждащи президентския имунитет, въпреки тези правила да са пределно ясни. В настояването на основния прокурор се съдържа неприемлива и зле прикрита опасност към настоящия държавен глава. Същевременно въпросите и анализът в настояването му демонстрират обезпокоително ниското равнище на неговата правна просвета. В обществените си изказвания след внасяне на питането в Конституционен съд, основният прокурор изясни това свое деяние с възможни данни, че президентът бил взел участие в осъществяване на закононарушение и формирано досъдебно произвеждане, което се водело против него.
Само ден по-късно прокуратурата сама оповести записи, направени чрез използването на специфични разследващи средства, на диалог сред две лица, като за едното се твърди, че е „ непостоянен с решителност мъж, който евентуално е президентът “.
На 29 януари 2020 година с публично изказване прокуратурата „ прекрати всевъзможни контакти с президентството, с изключение на формалната писмена преписка “.
Събитията от последните дни са изключително тревожни, защото оповестението на данни, събрани посредством специфични разследващи средства, е деяние, наказуемо по Наказателния кодекс. Съгласно наредбата на член 145а от Наказателен кодекс:
“(1) Който употребява информация, събрана посредством потребление на специфични разследващи средства, отвън нейното предопределение за запазване на националната сигурност или за задачите на наказателното произвеждане, се санкционира с отнемане от независимост до три години и санкция до петстотин лв..
(2) Когато действието е осъществено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата работа, наказването е отнемане от независимост от една до пет години и санкция до пет хиляди лв. ”.
Изнасянето пред обществото на частична информация от неприключило наказателно произвеждане е манипулативно деяние, което унищожава съществени правила на наказателното право, като спазването на презумпцията за невиновност до изговаряне на неоправдателна присъда от съд.
Ситуацията повдига редица въпроси, всички от които реторични, а някои от тях заложени за прощален път: Кой ще проверява основния прокурор? Ще си разреши ли прокурор да извърши предварителна инспекция, с цел да откри най-малко налице ли са мотив и данни за формиране на досъдебно произвеждане? Има ли смисъл от сигнализиране на прокуратурата за осъществено закононарушение по член 145а от Наказателен кодекс от основния прокурор? Ако бъде сезирана прокуратурата с сходен сигнал, това няма ли да бъде употребявано в ущърб на сигналоподателя?
В България няма опция за без значение следствие на дейностите (или бездействията) на основния прокурор. Затова той може да предприеме всевъзможни дейности, в това число хипотетично незаконни. В случая като очевидна опасност против фигурата на президента, който въплъщава единството на нацията.
Подкрепяме президента, поради отчетливото безмълвие на политическите сили, в неговите старания за изменение на Конституцията в посока лишаване на недосегаемостта на основния прокурор. ♦
Адв. Адела Качаунова,
директорка на Правната стратегия
на Българския хелзинкски комитет (БХК)
A един спор сред БХК и Гешев от преди време може да си припомните ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР