Българският хелзинкски комитет (БХК) излезе с отворено писмо по казуса

...
Българският хелзинкски комитет (БХК) излезе с отворено писмо по казуса
Коментари Харесай

Хелзинкският комитет: Решението на съда за Полфрийман се използва с политическа цел

Българският хелзинкски комитет (БХК) излезе с отворено писмо по проблема с решението на Софийския апелативен съд да освободи предварително от пандиза наказаният за ликвидиране австралиец Джок Полфрийман.

В позицията си от БХК показват, че уважавайки скръбта на околните на убития през 2007 година Андрей Монов, биха желали да извърнат внимание на пет обстоятелството, които изброяват и разказват в детайли.

От комитета напомнят, че в цялата си история не са взели участие в наказателни производства на страната на обвинените. Те обръщат внимание и на изказванията, че един от претекстовете на съда да освободи предварително Полфрийман е това, че ръководителят Красимир Кънев е дал позитивно мнение за това.

От БХК означават обаче, че с изключение на ръководител на комитета, той е и представител на още няколко други интернационалните правозащитни организации, които преднамерено не се загатват.

Позиция на БХК за Полфрийман

" В мнението се визира извънредно и единствено активността на Българското затворническо съдружие за рехабилитация и на Джок Полфрийман като негов ръководител. То не разяснява поправянето на ограничения от независимост — въпрос, по който господин Кънев не е способен да изкаже мнение ", акцентират от БХК.

От комитета обръщат внимание и на нападки, които са били отправени от бащата на убития Андрей Монов – Христо Монов в телевизионния ефир и показват, че Българското затворнически съдружие за рехабилитация са се обърнали към комитета с молба за помощ през 2012 година Тъй като организацията работи със отбраната на правата на пандизчиите, комитетът е съдействал за като е платил таксата за регистрацията.

От БХК акцентират, че не дават отговор на истината изказванията за корист с компенсациите на техни клиенти и заплащане на квартира на Джок Полфрийман.

Във връзка с номинирането на Джок Полфрийман за премията на БХК " Човек на годината " през 2015 година в общественото схващане е вменено погрешното изказване, че БХК е номинирал Джок Полфрийман за годишните си награди за правозащитна активност, показват от комитета.

Те напомнят, че номинацията е направена от австралийска гражданка и е засягала най-вече активността на Полфрийман в Българското затворническо съдружие за рехабилитация.

В отвореното писмо от комитета показват и безпокойствие, че решението на съда се употребява с неприкрита политическа цел — фронтална офанзива против Съюза на съдиите в България, на който ръководителят на правосъдния състав е началник. За тази офанзива, съгласно БХК, звук е дал основният прокурор Сотир Цацаров с коментар по тематиката още преди да е прочел решението на съдиите.

" Изцяло неприемливи са и хулите, обидите и заканите против членовете на правосъдния състав, които отиват до там, да обиден техните фамилии. Подобни офанзиви отиват оттатък допустимото рационално разискване и рецензия на едно правосъдно решение и подронват интегритета на правосъдната власт в България, налагайки императивите на уличното правораздаване. Озадачени сме от бездействието — в тази тревожна обстановка, на Висшия правосъден съвет, чиято съществена роля е точно отбраната на независимостта и интегритета на правосъдната власт в нашата страна ", се споделя в позицията на БХК.

Малко по-късно съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет изясни в писмена декларация, че няма пълномощия да се произнася по правосъдни решения, а сигналът по проблема с Полфрийман до Висш съдебен съвет от младежката организация на Вътрешна македонска революционна организация ще бъде препратен на Инспектората към правосъдния съвет.

Главният прокурор Сотир Цацаров насочи искане до Върховния касационен съд да спре осъществяването на правосъдното решение, с което австралиецът е освободен предварително от пандиза.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР