Българският език е третият класически език в Европа, а кирилицата

Българският език е третият класически език в Европа, а кирилицата ...

Ще остане ли кирилицата българска азбука?.


Българският език е третият класически език в Европа, а кирилицата е българска азбука – нещо, за което наистина трябва да се преборим да съществува като термин в рамките на ЕС. Това каза за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Анна Кочева от Института по български език на БАН.

"Продължава да се води битката, кирилицата да се нарича българска азбука", добави доц. Кочева.

Според нея "пречи ни това, че българските институции не действат в синхрон по този въпрос".

Правителството е сезирано няколко пъти, че още преди да се извърши разширяване на ЕС с други държави, които имат кирилица и претендират за нейната история, този въпрос да бъде решен в полза на историческата и научната истина.

"Защото и нашите съседи от Северна Македония имат претенции върху кирилицата и твърдят, че това е македонската азбука. За това най-вероятно ще претендират и съседите ни от Сърбия в един момент. Става въпрос за отстояване на историческата истина", предупреди доц Кочева от БАН.

Според нея има страх, че ще се възпламенят научни конфликти, които могат да прераснат в политически.

15 млн. са българоезичните по света, казва доц Анна Кочева. Къде по света има българоезични общности – вижте целия разговор на Милена Милотинова с доц. Кочева в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR, в събота, от 17.30 часа.

 
По публикацията работи: Екип на Bulgaria On Air

Източник: dnes.bg