Българският еврокомисар Мария Габриел откри във Вроцлав – Полша мащабния

...
Българският еврокомисар Мария Габриел откри във Вроцлав – Полша мащабния
Коментари Харесай

Мария Габриел: Програма “Хоризонт Европа” подкрепя науката и иновациите в Централна и Източна Европа

Българският еврокомисар Мария Габриел откри във Вроцлав – Полша огромния „ Форум за технологии в Централна Европа “ дружно с евродепутата проф. Йежи Бузек – ръководител на Европейския парламент в интервала 2009-2012г. и някогашен министър-председател на Полша, и ръководителя на Комисията по индустрия, научни проучвания и енергетика в Европейския парламент Кристиан Бушой. Събитието събра министри на науката, представители на европейските институции, университетските и научните среди, бизнеса. 

„ Талантите са във всеки район на Европа и от поддръжката ни за тях зависи да бъдат разпространявани високите им достижения. Програмата  с бюджет от 95,5 милиарда евро е катализатор за вложения в просвета и нововъведения. Днес провокациите са свързани с достъпа до информация, усилване на иновационния потенциал и новите начинания в поддръжка на страните от  Централна и Източна Европа. Пример за сполучливо присъединяване са определените 36 града от Централна и Източна Европа в задачата „ 100 климатично-устойчиви градове до 2030г. “, съобщи Мария Габриел.   

Комисар Габриел обърна внимание на самодейността „ Hop on Facility “. Тя дава опция за включване на спомагателни участници от страните членки от Централна и Източна Европа към консорциуми на настоящи планове. Укрепена е мрежата от национални звена за контакт, за прелиминарен обзор на предложенията, работа в мрежа и намиране на сътрудници. 

Тя акцентира, че е значимо дейното присъединяване на страните от Централна и Източна Европа във всички елементи на програмата: от фундаменталните проучвания, през задачите и партньорствата, до нововъведенията. Немалка роля за това играят и взаимоотношенията с Европейския фонд за районно развиване и тук тя означи, че районните иновационни екосистеми имат основна роля.

„ Имаме две нови начинания, които са от интерес за страните от Централна и Източна Европа. Това са самодейността ми за образование на 1 милион гении в нововъведенията и Европейските академични алианси. Те символизират връзката просвета – образование – нововъведения и могат да се трансфорат в европейски истории на триумфа. Сътрудничеството сред европейско, национално и локално равнище е стратегически значимо и е спомагателен късмет за поддръжка на всеки район и неговите гении в Европа “, заключи българският еврокомисар.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР