Българският еврокомисар Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на

...
Българският еврокомисар Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на
Коментари Харесай

Мария Габриел: Съвместните инвестиции в наука и иновации са стратегически за ЕС и Сърбия

Българският еврокомисар Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 1997 година приключва Езикова и министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич откриха в Нови Сад новата постройка на института за научни проучвания „ BioSense “, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Това е първият по рода си център за върхови достижения в науката и нововъведенията в Сърбия и първи в района на Западните Балкани. В събитието се включиха и зам. министър-председателят на Сърбия и министър на културата Мая Гойкович и министрите на науката Йелена Бегович, на вложенията Марко Благоевич, на образованието Бранко Ружич, на земеделието Йелена Танаскович, на европейската интеграция Таня Мишчевич и на телекомуникациите Михайло Йованович. 

„ Институтът за научни проучвания „ BioSense “ е образец по какъв начин с вложения и съдействие на европейско и национално равнище се реализират съответни резултати в интерес на науката и нововъведенията. С начинания като днешната открояваме три съществени аспекта. На първо място е потребността да дадем повече благоприятни условия на младите учени, с цел да изберат да останат и развият кариерата си в Сърбия и в Европа. Второ, вложенията в просвета и нововъведения в бранша на земеделието са стратегически за справяне с провокациите на зеления преход. Трето, фокусирайки се върху биотехнологиите и земеделието, институтът е с капацитет да способства значително за задачите на новата европейска иновационна стратегия “, заяви българският еврокомисар. 



Сърбия е деен участник в европейските стратегии за просвета, обучение и нововъведения. От 2021 година до момента са изпълнени повече от 1 300 плана по стратегия „ Еразъм + “, в които са се присъединили над 650 сръбски организации. Освен това, броят на планове от Сърбия в стратегия „ Хоризонт Европа “ се е нараснал двойно през 2021 година по отношение на предишни години. Институтът за научни проучвания „ Biosense “ взе участие в 36 плана по стратегия „ Хоризонт Европа “. 



Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 1997 година приключва Езикова притегли вниманието и към опциите, основани от инициираната от нея иновационна стратегия за Западните Балкани, която има значима роля за икономическото и общественото развиване на района и укрепването на районното съдействие. Следващата среща с страните от Западните Балкани, на която ще се разиска напредъка и новите съответни взаимни начинания, ще се организира през юни в Скопие. 



„ Науката и нововъведенията са основни за партньорството на Европейския съюз и Сърбия. С стратегии като „ Еразъм + “ и „ Хоризонт Европа “ поддържаме научните откриватели, иноваторите, младежите. Днешната среща и откриването на новата постройка на института „ BioSense “ дава доста заряд за бъдещи сполучливи начинания “, заключи комисар Габриел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР