Българският еврокомисар Мария Габриел и министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич

...
Българският еврокомисар Мария Габриел и министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич
Коментари Харесай

Мария Габриел: Съвместните инвестиции в наука и иновации са стратегически за ЕС и Сърбия

Българският еврокомисар Мария Габриел и министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич откриха в Нови Сад новата постройка на института за научни проучвания „ BioSense “. Това е първият по рода си център за върхови достижения в науката и нововъведенията в Сърбия и първи в района на Западните Балкани. В събитието се включиха и зам. министър-председателят на Сърбия и министър на културата Maja Gojkovic и министрите на науката Jelena Begovic, на вложенията Marko Blagojevic, на образованието Branko Ruzic, на земеделието Jelena Tanaskovic, на европейската интеграция Tanja Miscevic и на телекомуникациите Mihailo Jovanovic.

„ Институтът за научни проучвания „ BioSense “ е образец по какъв начин с вложения и съдействие на европейско и национално равнище се реализират съответни резултати в интерес на науката и нововъведенията. С начинания като днешната открояваме три съществени аспекта. На първо място е потребността да дадем повече благоприятни условия на младите учени, с цел да изберат да останат и развият кариерата си в Сърбия и в Европа. Второ, вложенията в просвета и нововъведения в бранша на земеделието са стратегически за справяне с провокациите на зеления преход. Трето, фокусирайки се върху биотехнологиите и земеделието, институтът е с капацитет да способства значително за задачите на новата европейска иновационна стратегия “, съобщи българският еврокомисар.

Сърбия е деен участник в европейските стратегии за просвета, обучение и нововъведения. От 2021 година до момента са изпълнени повече от 1 300 плана по стратегия „ Еразъм + “, в които са се присъединили над 650 сръбски организации. Освен това, броят на планове от Сърбия в стратегия „ Хоризонт Европа “ се е нараснал двойно през 2021 година по отношение на предишни години. Институтът за научни проучвания „ Biosense “ взе участие в 36 плана по стратегия „ Хоризонт Европа “.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР