Българският еврокомисар Мария Габриел беше отличена с престижната Годишна награда

...
Българският еврокомисар Мария Габриел беше отличена с престижната Годишна награда
Коментари Харесай

Мария Габриел с Годишна награда на Виенския икономически форум

Българският еврокомисар Мария Габриел беше отличена с влиятелната Годишна премия на Виенския стопански конгрес „ Партньор на годината за 2020 “ за принос в икономическото развиване на районно и интернационално равнище на страните от Форума, оповестяват от Еврокомисията.

В събитието на високо ниво, целящо поощряване на икономическото съдействие сред страните от Адриатическо до Черно море, взеха присъединяване министър председатели на страните от района, измежду които Авдула Хоти - министър-председател на Косово, Денис Шмигал - министър-председател на Украйна, Фатмир Битики - заместител министър-председател на Република Северна Македония, министри, стопански организации.

„ Годишната премия на Виенския стопански конгрес е отличие, което одобрявам с самопризнание и отговорност. Ценя високо ролята на Форума като надеждна платформа за поощряване на районното икономическо съдействие и продан на реформаторски хрумвания “, разяснява българският еврокомисар.

В рамките на Форума се организира специфична сесия „ 90-минути с комисар Мария Габриел “, отдадена на подвижността в цифровия свят и опциите и провокациите за районната стопанска система. Българският еврокомисар показа основните си начинания, формиращи визията за основаване на Европейска тактика на знанието. Това са създаване на Европейско пространство на обучение до 2025 година, подсилване на Европейското научноизследователско пространство и новия План за деяние в региона на цифровото обучение. Като съответна мярка за превъзмогване на разликите в достиженията на страните в региона на нововъведенията, тя уточни самодейността ERA4YOU за поощряване на междусекторната подвижност. Европейските академични алианси ще обезпечат дълготрайна рамка за транснационално съдействие, което разрешава свободно придвижване на познания и гении. Чрез тактиките за умна специализация ще се укрепят районните иновационни екосистеми и тяхното взаимоотношение.

Мария Габриел открои и ролята на Програмите "Хоризонт Европа " и "Еразъм+ " за възстановяване на научноизследователския капацитет, подвижността, за поддръжка на екологичния и цифровия преход. Тя даде образец с задачата в границите на стратегия „ Хоризонт Европа “ за интелигентни градове, като означи: „ Амбицията ни е до 2030 година да имаме 100 климатично-неутрални градове. Предвиждаме и основаването на Глобален център за познания в региона на градовете и климата, който ще усъвършенства взаимоотношението сред европейските и локалните начинания в региона на климата и градовете “.

Българският еврокомисар акцентира, че Европейски Съюз продължава работата по осъществяването на Цифровата стратегия за Западните Балкани, която бе препоръчана от нея през 2018 година За малко време бяха осъществени значими достижения: районно съглашение за понижаване таксите за роуминг сред шестте сътрудници от района и предстоящото им унищожаване от 1 юли 2021 година, разрастване на широколентовия достъп, съдействие в киберсигурността и други

„ Цифровите умения и образованието са сърцевината на стопанската система на знанието, към която се стремим. Трябва да имаме повсеместен метод, в който Цифровата стратегия за Западните Балкани и препоръчаната от мен Програма за нововъведения да се допълват взаимно и носят съответни изгоди за жителите и бизнеса. Имаме положителни образци и истории на триумфа. Всяка една от тези начинания ще бъде обогатена с нови благоприятни условия в рамките и на настоящия ми сектор “, заключи Мария Габриел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР