Българският еврокомисар Мария Габриел беше изслушана в две парламентарни комисии

...
Българският еврокомисар Мария Габриел беше изслушана в две парламентарни комисии
Коментари Харесай

Ще подкрепи ли Европейският парламент Мария Габриел?

Българският еврокомисар Мария Габриел беше изслушана в две парламентарни комисии в Европейския парламент през вчерашния ден. Габриел е номинирана за еврокомисар в ресора " Иновации и юноша "

Мария Габриел беше изслушана в две парламентарни комисии в Европейския парламент. Над 100 евродепутати в продължение на 3 часа задаваха до късно нощес въпроси на бъдещия български евродепутат.

Общото мнение е, че тя се е показала чудесно. Това е мнението освен на евродепутатите от нейната Европейската национална партия, само че и на всички останали.

Мария Габриел ще получи едно доста необятно портфолио с доста отговорности.

Нейният сектор е дефиниран като " Иновации и юноша ", само че тя ще дава отговор също по този начин за обучение, за просвета, за спорт. Това са все тематики, които са свързани с огромни стратегии, ръководещи огромни бюджети.
Мария Габриел: Вярвам, че в идващите часове в разговор ще набележим нови хрумвания, средства и принадлежности за нашите научни откриватели, за иноваторите, за университетите, за учителите, за спортистите, за младежите, за създателите. Ще разгадавам за вас да бъдем съидейници в задачата да реализираме такова европейско пространство на просвета, обучение, нововъведения, просвета и спорт, което да бъде на висотата на упованията на младите ни хора. Иво Христов - евродепутат от БСП/Група на социалистите и демократите: Считам, че госпожа Габриел почтено се опита да отговори на всички въпроси, които ѝ бяха заложени. Надявам се с времето да влезе в детайлите на портфейлите, които са ѝ поверени. Мисля, че нямаме съображение да се срамим от тази кандидатура и можем единствено да ѝ пожелаем триумф. Считам, че, всякога когато българин се отзове на висока позиция би трябвало да създадем едно изпитание да му помогнем с това, с което се е захванал. Това е от общ интерес.Асим Адемов - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Мария Габриел се показа тъкмо по този начин, както чакахме - ослепително. Ако би трябвало да се изразя академично, сигурен съм, че ще си вземе изпита с отличен. Много уверена, доста сигурна в себе си, с нужното самочувствие. Всичко това се базира на дълбокото познаване на проблематиката, солидната подготовка и познания. Накрая завършекът беше свръхестествен и аплаузите на присъстващите демонстрираха отношението към нея. Изключително показване.Льоранс Фаренг - " Обнови Европа ", Франция: Мария Габриел направи положително усещане, представянето ѝ беше на високо равнище. Мисля, че тя към този момент е потвърдила своите качества и като евродепутат, и като сегашен комисар. Аз съм спокойна за образоването, нововъведенията, науката, културата и младежта, тъй като тя сподели, че има визия за развиването на всички тези области. Единствено заглавието на ресора е проблематично. Има предпочитание от страна на няколко евродепутати, измежду които и аз, в името на ресора да участва просвета, обучение и просвета. Това е доста значимо.
Проблемът не е обсегът на ресора. Проблем съставляват самите формулировки на ресорите. Такива диспути имаше и към други ресори като да вземем за пример " Защита на европейския метод на живот ". Евродепутатите мъчно одобряват тези имена, които Урсула фон дер Лайен реши да даде на ресорите на комисарите. В случая с Габриел подвеждащото е, че при " Иновации и юноша " се остава с усещането, че значимите области като образованието, науката и спорта не са в нейния сектор, което не е по този начин.

Габриел се ангажира да утрои бюджета за програмата " Еразъм " по време на мандата на новата комисия.

Вчера бяха първите чувания на комисарите от евродепутатите. Трима бъдещи еврокомисари бяха изслушани - с изключение на Мария Габриел, тези от Словакия и Ирландия. Следват чувания всеки ден до 8 октомври, когато са последните 3 чувания на бъдещите заместник-председатели на Европейската комисия.

Ако всички еврокомисари бъдат утвърдени, цялата комисия ще бъде гласувана на 23 октомври в Пленарната зала в Страсбург. На 1 ноември тя би трябвало да встъпи в служба.

Двете комисии в Европейския парламент, който изслушаха Мария Габриел, би трябвало през днешния ден към 13:00 българско време да дадат мнението си по какъв начин тя се е показала. За да получи поддръжката им, тя би трябвало да получи 2/3 от гласовете.

Кандидатурите на Румъния и Унгария бяха отхвърлени от правната комисия в Европейския парламент. Това е комисията, която преди да стартират фактическите чувания, дефинира дали при комисарите има някакъв спор на ползи. Тези двама претенденти не бяха позволени до чуванията. Те трябваше да са през днешния ден и на следващия ден. Но Европейският парламент изпрати писмо до Урсула фон дер Лайен и Унгария към този момент предложи нов претендент. Същото се чака да направи и Румъния, тъй като време няма.
 Унгария ще предложи опитния посланик Оливер Вархели за еврокомисар Унгария ще предложи опитния посланик Оливер Вархели за еврокомисар
Това заяви министър-председателят Виктор Орбан на конференция. По-рано Европейският парламент блокира кандидатурата на някогашния маджарски министър н...

Новата Европейска комисия ще е много уравновесена. Има представители на всички огромни политически фамилии. Това, което Урсула фон дер Лаейн се е пробвала да направи, е значимите тематики на деня да бъдат добре застъпени като да вземем за пример въпросът за климата. Това ще е един от целите на новата Европейската комисия.

Холандецът Франс Тимерманс ще бъде първи заместник-председател на Урсула фон дер Лайен и ще дава отговор за тази тематика.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР