Българският екип, участвал в сложната спасителна операция на американски спелеолог,

...
Българският екип, участвал в сложната спасителна операция на американски спелеолог,
Коментари Харесай

Български спасител, помогнал в изваждането на американския учен: Това е втори случай на спасителна акция на такава дълбочина

Българският екип, взел участие в комплицираната избавителна интервенция на американски спелеолог, се прибира у нас. Те бяха вторият избавителен екип, отзовал се на интернационалния сигнал за помощ. Изваждането на Марк Дики от пещерата „ Моджа ” стартира на 9-и септември, седем дни откакто той получи кръвоизлив на над 1040 метра дълбочина. Мъжът беше изваден на 12-и септември малко след среднощ.

„ Такива избавителни акции са изключителна необичайност. На такава огромна дълбочина това е вторият случай в историята (на пещерното избавяне – б.р.). Събрахме се интернационален екип от цяла Европа. Мащабна и сложна акция беше. Българският екип се представихме на доста високо равнище, всички подходихме много сърцато ”, сподели пред Нова тв един от спасителите.

Колегата му избавител, взел участие в акцията изясни, че се построяват постъпателни лагери. Трябва да се вкара доста съоръжение, храна, с цел да могат хората долу да работят, да приготвят системите за избавяне. Трябваше нагоре и надолу да има групи, които придвижват медицински артикули, кръв. Имаше хора, от нас бяха двама, които бяха на минус 1000 м надолу, и отнесоха главната тежест от акцията. Този българо-хърватски екип беше доста обединен.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР