Българският бизнес ще понесе опустошителен удар само след броени дни,

...
Българският бизнес ще понесе опустошителен удар само след броени дни,
Коментари Харесай

АОБР: Вместо 4 пъти по-евтин газ, получаваме 2 пъти по-скъп, възстановете доставките от Газпром!

Българският бизнес ще понесе унищожителен удар единствено след броени дни, декларират в отворено писмо от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), отдадено на тематиката за цената за природния газ.

" Цената, на която производствата и публичните консуматори ще заплащат естествения си газ през август, ще бъде 286,84 лева./MWh! Вместо четири пъти по-евтин газ, получаваме два пъти по-скъп, спрямо април. Предприятията не могат да генерират такива доходи, че да платят сметките си. Комбинацията на тази цена с цените на електрическата сила и хаосът с обезщетителния механизъм там е равносилна на смъртна присъда за българската стопанска система ", показват от асоциацията.

Ето и цялостния текст на позицията:

Надплащането над априлската цена е 42 лева./MWh през юли и ще бъде 142 лева./MWh през август! За юли българските консуматори са надплатили 90 млн. лева, а за август спомагателната сметка е 300 млн. лева! И това са разноските, без да се включва нагнетяването на газ в „ Чирен “, което ще доплатим солено през студените месеци!

Междувременно, се чака бизнесът да работи, да създава, да заплаща заплати, да внася налози в хазната.

Настояваме до края на работната седмица:

- Да бъде изпълнено обещанието, обещано ни на 16 май, за компенсиране на цената на природния газ над априлските нива.

- Да бъдат обновени незабавно доставките на природен газ от ООО „ Газпром износ “, според съществуващия контракт. Само по този метод ще се подсигурява работата на бизнеса, топлоснабдяването на жителите и запълването на газохранилището „ Чирен “. Към момента това е единственият метод за несъмнено посрещане на есенно-зимния сезон и преодоляване на ценовия потрес.

- Да бъде оповестена прогнозната цена за септември 2022 година

- Да бъдем известени публично дали и докога са обезпечени доставките на природен газ.

- Да бъдем известени публично какви стъпки се подхващат за гарантиране на газоснабдяването в цялостен размер от 1 януари 2023 година Работи ли се за подписване на дълготрайни контракти за доставка на конкурентни цени?

- Да бъдат подхванати бързи и съответни дейности, които да подсигуряват, че съветската страна няма да предяви искания към „ Булгаргаз “ ЕАД по клаузата „ вземи или заплати “, съществуваща в дълготрайния контракт сред двете страни.

Предприемането на тези дейности е наложително, в случай че желаеме българската стопанска система да оцелее и домовете ни да са топли, показват още от организацията.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР