Българският бизнес плаща ежегоден данък спекулация с цената на тока,

...
Българският бизнес плаща ежегоден данък спекулация с цената на тока,
Коментари Харесай

Делчев: Бизнесът плаща ежегоден данък спекулация с цената на тока

Българският бизнес заплаща годишен налог нечиста сделка с цената на тока, поради операции на енергийната борса. Налице е групова
безнаказаност на институциите за решенията, довели до шоковия скок на цената на търгуваната електрическа енергия. Това сподели Димитър Делчев, народен представител от Изправи се БГ! Ние идваме, на съвещание на комисията по проверка в Парламента. Днес депутатите
изслушваха управленията на енергийната борса, КЕВР, БЕХ, НЕК, АЕЦ Козлодуй, Марица Изток 2 и работодателски организации по отношение на шоковия скок на цената на тока.

Съществува монопол при производството на електрическа енергия в България. От отговорите на шефовете на трите държавни сдружения, произвеждащи над 80% от електрическата енергия, стана ясно, че те се координират между тях по кое време и по какъв начин да търгуват на пазара, съобщи Делчев.

Той се обърна към институциите с обвиняване в групова безнаказаност поради нежеланието им да признаят кой и по какъв начин е взел решението за присъединение към гръцката енергийна борса през май тази година. Припомняме, че в края на юли Гърция и България бяха с най-скъп ток в цяла Европа.

Директорът на Марица Изток 2 Живко Динчев изясни, че централата не е произвеждала ток по време на най-големия скок в цената поради планов ремонт. Делчев на собствен ред попита реторично по какъв начин е определен тъкмо този интервал, в който има най-голямо търсене на електрическа енергия и когато дефицитът на пазара докара до 200% скок в цената.

Председателят на Комисията Мая Манолова заяви, че ще приготви промени в разпоредбите за активност на българската енергийна борса, с цел да се лимитират опциите за операции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР