Българският авиационен сектор се оказа без възможности за компенсиране на

...
Българският авиационен сектор се оказа без възможности за компенсиране на
Коментари Харесай

Авиационният бранш остава без държавна подкрепа

Българският авиационен бранш се оказа без благоприятни условия за компенсиране на негативното влияние от внезапния спад на полетите поради рецесията към COVID-19. Това се случи, откакто сред първо и второ четене на актуализацията на държавния бюджет бяха изменени изискванията за финансиране без това публично да е в съгласие с представители на бранша, оповестяват от Асоциацията на Българската авиационна промишленост (АБАИ).

Според смяната обезпечените средства в бюджета в размер на 60 млн. лева могат да се дават за погасяване на обществени отговорности, отговорности към банки и отговорности по контракти за действен лизинг на въздухоплавателни средства, настоящо дължими към 31 декември 2019 година А това съгласно АБАИ ще остави по-голямата част от българските авиационни оператори отвън обсега на помощта, защото проблемите за бранша настъпиха след началото на 2020 година с разрастването на пандемията.

Приетият метод за установяване на отпусканата помощ за авиационните превозвачи напълно пренебрегва препоръчаните от представители на сектора критерии за систематизиране на помощта. Освен това решението на Народното събрание е в цялостно несъгласие с философията, нуждата, правилата, критериите и изложените от самия вносител на измененията в държавния бюджет претекстове за подкрепяне на бранша.

За съпоставяне в претекстовете към предлагането за изменение на държавния бюджет на Република България за 2021 година беше записано, че се планува финансова поддръжка в размер на % от оборота за 2019 година за компенсиране на негативното влияние от внезапния спад на полетите вследствие на забележителното понижение в търсенето на транспортни услуги, както и насилственото прекъсване на полетите заради въведените ограничения и ограничавания от редица страни.

„ От взетото решение ясно прозират лобистки ползи, за нас е неприемливо избраните средства да се насочват за погашение на предшестващи отговорности към 31 декември 2019 година, защото към този период не е бил разполагаем резултатът от пандемията “, изясняват от Асоциацията на българската авиационна промишленост. От асоциацията показват още, че потреблението на средства за погасяване на обществени отговорности на операторите включва и погасяване на отговорности към летищата.

Подмяната на изискванията за финансира на авиационния бранш стана факт, макар че критериите за даването им бяха направени и препоръчани на Министерски съвет от Асоциацията на българската авиационна промишленост.

Асоциацията на Българската авиационна промишленост е изпратила свое мнение по отношение на разпределението на финансовата помощ за самолетните компании до президента Румен Радев, ръководителя на Народното събрание Ива Митева, министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Георги Тодоров, министъра на финансите Асен Василев, министъра на стопанската система Кирил Петков и ръководителя на УС на Българска стопанска камара Добри Митрев с искане за подпомагане за незабавна анулация на признатото решение и преразглеждането му по метод, подобаващ на потребностите на бизнеса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР