Българските власти отказват закрила на иранец, осъден на смърт. Мъжът,

...
Българските власти отказват закрила на иранец, осъден на смърт. Мъжът,
Коментари Харесай

Българските власти отказват убежище на иранец, осъден на смърт заради религиозните си убеждения

Българските управляващи отхвърлят протекция на иранец, наказан на гибел. Мъжът, който се е отказал от исляма и е приел християнството, не получава статут на емигрант у нас. Намеси се и съдът в Страсбург, който не разрешава иранецът да бъде върнат в родината си, където го чака сигурна смъртна присъда.

46-годишният Али Реза Бейги се отхвърля от исляма и приема християнството през 2016 година, въпреки да знае, че в Иран мюсюлманите нямат право да сменят религията си. Мъжът проповядва християнската вяра на територията на ислямката република, преследван е, 5 години по-късно стига до Турция, а оттова в България, с цел да търси протекция.

Първо бях в Турция и пробвах да намеря метод да избягам от там, тъй като и там не беше безвредно за мен. И по този начин пристигнах в България. Страхувам се, тук става дума за живота ми. Искам да направя каквото мога, само че не желая да умра, единствено тъй като съм християнин ", Али Реза Бейги.



В началото на 2022 година Али Реза подава първата си молба за леговище, само че Държавната организация за бежанците я отхвърля като неоснователна, въпреки по това време в Иран да имаше големи антиправителствени митинги поради строгите религиозни ограничавания.



Али Реза апелира решението, само че две инстанции удостоверяват отхвърли. Междувременно той научава от брат си по телефона, че е бил наказан на гибел тъкмо по религиозни аргументи. И този път Държавната организация по бежанците не му дава протекция.

" В Иран не дават документа със смъртната присъда на фамилията, те единствено могат да я прочетат ".

В отговор до " По света и у нас " от Държавната организация за бежанците показват, че документът е прегледан, само че не може да се откри истинността му.



Под опасността във всеки един миг да бъде върнат в страната, където го чака единствено едно, юристът на Али - София Разбойникова изготвя искане до Европейския съд по правата на индивида в Страсбург да наложи така наречен привременни ограничения.

" Европейският съд се намеси в границите на часове. Молбата за протекция, т.е. да забрани на страната да изведе Али Реза в посока Иран, беше подадена в 14:30 часа, в 19 часа имах отговор. В който се не разрешава до привършване на производството този човек да бъде извеждан от страната. Сега се чака какво ще реши Административният съд, дали ще върне процедурата в Агенцията за бежанците ", изясни юрист Разбойникова.



Али Реза назовава България " парче от парадайса ".

" Станах християнин, с цел да оказвам помощ, тъй като това е най-важната от Божиите заповеди. Станах християнин, не с цел да бъда погубен, не с цел да съм жертва. Затова, в мето на Бога, апелирам ви, защитете ме отново ".

Заседанието на съда е планувано през ноември. Дотогава Али Реза има непрекъснат адрес и работа. И още има вяра в чудеса.

" Когато поискате нещо от вашия Бог, той ще ви го даде, тъй като той желае най-хубавото за вас ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР