Българските университети не се рекламират достатъчно в диаспорите ни в

...
Българските университети не се рекламират достатъчно в диаспорите ни в
Коментари Харесай

Българските университети не се рекламират достатъчно в диаспорите ни, смята вицепрезидентът

Българските университети не се популяризират задоволително в диаспорите ни в чужбина. В българските общности зад граница има дребна осведоменост за опциите на българските висши образователни заведения. Това съобщи във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова, която се срещна с задгранични студенти от български генезис.

Около 2000 студенти от българските общности в чужбина се образоват у нас по постановлението на Министерски съвет за реализиране на просветителна активност измежду българите в чужбина. През тази година са били повишени квотите за банкет на студенти, тъй като има огромен интерес от нашите диаспори, означи вицепрезидентът.

Като проблем, който би трябвало да бъде решен, Йотова уточни неналичието на информация на национално равнище каква е реализацията на завършващите тук задгранични студенти от български генезис.

„ Почти две години напъните ми да научи каква е реализацията на завършващите, откакто България е вложила в тяхното образование, удариха на камък. Ние нямаме такава информация на национално равнище, уточни вицепрезидентът.

„ Добре пристигнали сте освен да получите обучение в страната ни, само че и един ден да намерите своята кариера и трудова реализацията тук. Ние всички сме с един корен, с един език, с едно съзнание, и няма нищо по-хубаво от това, в случай че един ден решите да свържете фамилията и работата си с нашата страна ”, обърна се Илияна Йотова към участниците в срещата - студенти от Украйна, Молдова, Македония и Албания. Според вицепрезидента, Икономическият университет във Варна е най-красивото и най-уютно висше образователно заведение в България.

Събитието във Варна е част от поредицата срещи, които вицепрезидентът ще организира със студенти в цялата страна. Целта й е да научи по какъв начин младежите са разбрали за университетите, кое ги е предиздвикало да дойдат да учат в България, по какъв начин виждат вероятността си след завършването, имат ли оферти за работа и дали свързват бъдещето си с оставане в страната. След това чутото ще бъде систематизирано и предадено на съответните институции от изпълнителната власт. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР