Българските ученици влошават резултатите си в последното международно проучване ПИЗА

...
Българските ученици влошават резултатите си в последното международно проучване ПИЗА
Коментари Харесай

Българските ученици влошават резултатите си в изследването PISA

Българските възпитаници утежняват резултатите си в последното интернационално изследване ПИЗА (PISA). Оценяват се уменията на възпитаници от 79 страни и райони в три области - четене, естествени науки и математика. В проучването за България са били обхванати 6900 възпитаници от 7 и 9 клас от общо 197 учебни заведения. Те обаче демонстрират спад в резултатите си и в трите изследвани области – четене, математика и естествени науки.

PISA изследва не просто знанието за четене и писане, само че и по какъв начин се ползва като умеене - търсене на информация, разкриване на несъгласия. В тази област резултатът на българските възпитаници е доста под междинният. За България той е 420 точки. Първи по междинен резултат са децата в Китай с 555 точки.

Резултатите демонстрират утежняване и на индикаторите за показване в региона на естествените науки

Седмокласниците ни пък са по-добри по български, в сравнение с по математика, сочат данните.

„ Резултатите не са изненадващи, само че са разочароващи “, разяснява министърът на образованието Красимир Вълчев.

„ Не бива да се вършат съществени заключения по математика и по четене, защото резултатите са в рамките на статистическата неточност. Отстъплението по естествени науки обаче буди леко терзание и би трябвало обширно да се проучва “, разяснява просветителният министър. 

Настоящите възпитаници, които са се явили на PISA, към момента са по старите системи. Дали има резултат от промененото образование - според министъра би трябвало да се извъртят два просветителни курса и тогава да се вършат заключения.

Другата причина, съгласно министъра, е способността на преподавателите да сервират материала атрактивно, а не със зубрене и да изискват същото от учениците. В тази връзка повече ще се изисква от районните просветителни инспекторати, които ще наблюдават по какъв начин се преподава, а освен дали учителят съблюдава точното систематизиране на образователното наличие за съответния ден и час.

Вълчев означи, че от идната година предпочитано ще се финансират тези учебни заведения, които залагат на новаторско образование и основават готови фрагменти с умения, а освен на доктрина. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР