Българските туристи са по-разбрани и дисциплинирани на плажа от чужденците,

...
Българските туристи са по-разбрани и дисциплинирани на плажа от чужденците,
Коментари Харесай

Манталитетът на плажа на родния турист и на чужденеца – разказите на един спасител

Българските туристи са по-разбрани и дисциплинирани на плажа от чужденците , описа Ивайло Сотиров, началник на водно-спасителната активност в „ Златни пясъци “ и избавител с над 30 години стаж. По думите му нашенците са наясно с разпоредбите и гледат да ги съблюдават , да се преценяват с това, което им споделят спасителите.

Сотиров споделя един от многото парадоксални случаи в практиката си, когато петима задгранични туристи в не напълно трезво положение решили да накарат най-неадекватния си другар да изтрезнее , като го метнат във водата. „ Извадихме го, тъй като щеше да се удави напълно на плиткото, само че до момента в който се обърнем, отново го бяха хвърлили “, описа спасителят и посочи, че по-късно са съумели да изгонят цялата група.

Най-изнервящо за Сотиров е, когато някой тръгне да му изяснява, че е свободен човек и е в демократична страна, значи ще влезе в морето, каквото ще да става. „ Той се дави демократично , единствено че ние носим отговорност, нищо че флагът е червен, а той не може да плува “, с отвращение показва спасителят.

Като огромен проблем Сотиров откроява смесването на плажуващите с детски групи лагерници. П о думите му те би трябвало да са настрана, да имат свои спасители, единствено че тези условия не се съблюдават. Правилото, че би трябвало да влизат във водата на групи по 10 младежи, също никой не му обръща внимание и когато се втурнат в морето 30 и повече деца, за спасителя става „ горещо “, изясни Сотиров. И прикани тези неща да се регламентират изрично и при провеждането на лагери, домакините им да карат гостите си да съблюдават разпоредбите. 

На въпрос дали август е по-труден за спасителите поради появяването на мъртво неспокойствие , Сотиров разясни, че такова може да се появи, без значение от месеца. Морето „ дърпа “ във вътрешността и след превръщане напразно, след стихия, изясни спасителят. Според него мъртвото неспокойствие по принцип не е неизпълним проблем, само че хората се стряскат, когато се появи, тъй като сякаш плуват към брега, а седят на едно място. В тези случаи не трябва да се борят с водата, а да плуват паралелно на плажа и леко-леко да завиват към брега или да стигнат в зона, където го няма „ дърпането “ във вътрешността, изясни Сотиров.

Според него другият вид е да „ употребяват “ вълните, тъй като те тласкат към брега. Само че доста хора не знаят тези неща, стартират да се борят с морето, паникьосват се и се стига до произшествия, описа Сотиров.

За плажа на „ Златни пясъци “ спасителят показа, че и през тази година здравното обслужване е на извънредно положително равнище, а притежателите на водни атракциони съблюдават прецизно разпоредбите и джетове, лодки и така нататък се движат в обособените за задачата зони.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР