Българските спецслужби разбраха, че започва война на 25-и, ден, след

...
Българските спецслужби разбраха, че започва война на 25-и, ден, след
Коментари Харесай

Атанасов: Държавата не беше подготвена за посрещането на войната в Украйна

Българските спецслужби схванаха, че стартира война на 25-и, ден, откакто тя към този момент беше почнала. Това сподели в предаването „ Тази събота” военачалник Атанас Атанасов, който е ръководител на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред.

„ Ние констатирахме доста сериозен проблем. Аз и моите сътрудници от „ Демократична България” ще работим доста старателно, с цел да изясним неговия произход и да се преодолее това положение на българските служби, тъй като в най-тежкия миг за последните 20 - 30 години, пред който е изправена страната ни, тази рецесия, сложна, с война на 300 км, българските служби демонстрираха, че са неспособни да осведомят висшето държавно управление с надеждна информация”, съобщи Атанас Атанасов.

Той направи паралел с 2001 година, когато бяха ударени кулите близнаци в Съединени американски щати:

„ Аз бях шеф на контраразузнаването към момента, няколко месеца по късно подадох оставка, тогава България не беше член на НАТО, само че бяхме сътрудници. Ние тогава получихме изобилна, надеждна информация от нашите сътрудници от Съединените щати, за това какво се чака и каква информация имат. Днес България е член на НАТО, ние сме съдружник. Американският президент излезе обществено и по малкия екран споделя, че Русия ще нападне Украйна.

Българските служби споделили на българското държавно управление, че такова нещо няма да се случи. Това е неуспех и на процедура сътвори обстановка, в която българската страна и държавното управление не бяха готови за посрещането на тази рецесия. Ако ние имахме надеждна информация, в случай че знаехме, че ще се случи това нещо, трябваше още на другия ден, след започването на войната, да стартира да работи тук щаб”, означи Атанасов.

По думите му съгласно Закона за ръководство при рецесии вътре и организацията в него, Съветът по сигурността при Министерския съвет би трябвало да играе тази роля.

„ Този съвет, доколкото разбирам, също е неокомплектовани, това също е проблем. Също по този начин, когато беше Югославската рецесия, точно този Съвет по сигурността тогава под председателството на министър-председателя Иван Костов работеше 24/7. Сега този съвет го няма, законово регламентиран, а той би трябвало да бъде звеното, което да проучва цялата информация и да предлага решения.

В коментар на думите на Румен Радев, че не е работа на министри да дават оценка на службите, Атанас Атанасов сподели, че това не е негова работа:

„ Аз го разбирам господин президента, тъй като назначенията на всички шефове на служби са негови и те станаха по предложение на неговото служебно държавно управление. Така, че ми е ясно единствено, че според член 105 и алинея 2 от Конституцията на Република България, Министерският съвет дава отговор за сигурността и публичен ред в страната. Аз и моите сътрудници сме дали своят вот за това държавно управление и желаеме то да не се провали в тази рецесия, тъй че господин президентът - не е негова работа”.

Атанасов акцентира, че те не желаят оставки, само че склон да изяснят какво се случва.

„ Неспособни ли са? Нямат осведомителни източници ли нашите служби, или другото, което би ме тормозило повече, в случай че са подали погрешна информация.

Затова по реда на парламентарния надзор и в парламентарните комисии, и посредством чуване в пленарна зала ние ще желаеме да изясним цялата информация. Какви данни са били получени, и да уточня - приказваме и за българските разследващи служби, тъй като ДАНС, контраразузнаването дава отговор за сигурността на територията на страната. Тези, които би трябвало да доставят нашите органи и висшето държавно управление са български разследващи служби”, сподели Атанасов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР