Българските служби категорично отрекоха твърденията на Русия, че камионът, който

...
Българските служби категорично отрекоха твърденията на Русия, че камионът, който
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Позицията на България като балансьор във войната на Русия срещу Украйна е възможно най-лошата

Българските служби изрично отхвърлиха изказванията на Русия, че камионът, който се взриви на Кримския мост, е тръгнал от нашата страна. Тенденциозно е замесването на името на България в тази ситуация с камиона, който се взриви на Кримския мост. Това мнение изрази някогашният зам.-министър на защитата Йордан Божилов.
 
" Камионите вървят из цяла Европа и света, доста преднамерено беше маркирано името на България. Има две цели - да се развива тезата, че от натовска страна е тръгнал този камион, в поддръжка на тезата, че НАТО води война с Русия. И във вътрешен проект - това е поддръжка на тезата, която доста се експлоатира - да се надъха съветското население, че целият Западен свят води война с Русия ", съобщи Божилов пред " България заран ".
 
Той дефинира позицията на България като балансьор в спора като допустимо най-лошата. " Нужна е политика на поддръжка на Украйна и наказание на съветската експанзия. С позицията си не способстваме за решаването на този спор. България в лицето на доста руснаци се смята за по-близка до руснаците. Русия цели да се разединят западните общества, да се сътвори неустановеност.
 
България е добра почва за пропагандни войни на Русия, употребява се интензивно от съветската военна машина ", добави някогашният зам.-министър на защитата. Експертът по интернационална сигурност и ръководство на споровете доцент Искрен Иванов също изрази мнение, че заместването на името на България не е инцидентно и има избрани цели, които си е сложила Русия.
 
" Целта на тази агитация е да се сформира политически шарж в лицето на интернационалната общественост, че България е страна терорист и е взривила камион, което значи, че е е опасност за сигурността на съветската нация. Целта на такива осведомителни стрелички е да злепоставят България пред съветското общество и да ни показа като страна терорист.
 
НАТО беше показано в този шарж посредством България ", разяснява доцент Иванов пред Bulgaria ON AIR. Той не изключва вероятността Русия сама да е взривила камиона на моста. " Това е най-охраняваното оборудване в света. Ако Русия не е съумяла да предотврати това нахлуване, можем да считаме, че има общо с това взривяване. Няма да разберем истината, това е част от акцията по дезинформация ", стимулира позицията си специалистът по интернационална сигурност.
 
Според някогашният зам.-министър на защитата по-важното в тази ситуация е, че Русия употребява гърмежа на камиона за ескалиране на войната. " Взривът беше избран като тероризъм, съгласно съветското управление. Русия има право да отговори и виждаме какво стана. Този гърмеж се употребява за мотивиране на удари към цивилни цели.
 
Това е безусловно недопустимо, изрично се отхвърля правото да се употребяват цивилни оборудване като цел. Русия желае да принуди Украйна да капитулира. Идва зимният сезон, от тези удари страдат главно жителите на Украйна ", съобщи Божилов. И доцент Иванов акцентира размаха, с който Русия си разрешава да работи след взривяването на моста.
 
" Русия ще си присвои правото да работи по-свободно в Черноморския район, България става изключително уязвима откъм осведомителни офанзиви. Ако напрежението ескалира, прекомерно е допустимо тук да се окажем на първата фронтова линия. Този недопечен отговор, за който Путин даде поръчка, може да пристигна под формата на хакерски атаки против сериозната инфраструктура на НАТО, а Русия ще преглежда България като страна терорист.
 
Щом ние към този момент сме на прицела на Руската федереция, не можем да чакаме уравновесена политика от страна на Москва ", предвижда доцент Иванов. Той разяснява и вероятността съветският дипломат Елеонора Митрофанова да участва на първото съвещание на Народно събрание. " Доколкото разбрах, съветският дипломат ще участва на откриването на Народно събрание.
 
Ако това е правдиво, това значи дипломатически скандал. Как е допустимо непознат дипломатически представител да участва, в случай че страната, която съставлява, ни упреква в тероризъм?! С тази акция се цели България да бъде злепоставена в очите на съветското общество, което има изключително отношение към българите.
 
Путин цели всевъзможни сантименти и излишък от позитивни настройки в съветското общество към българите да бъдат отстранени ", сподели още доцент Иванов. Бившият зам.-министър на защитата изрази мнение, че до момента в който България заема твърда позиция на натовска страна, няма риск за страната ни. " НАТО е нашата най-голяма гаранция за това България да не стане военна цел и да не влезе във война с Русия ", безапелационен беше Божилов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР