Българските роми, които бяха избягали от огнището на зараза с

...
Българските роми, които бяха избягали от огнището на зараза с
Коментари Харесай

Откриха българските роми, избягали от огнището на COVID-19 в Мондрагоне

Българските роми, които бяха избягали от огнището на болест с ковид в Мондрагоне, са хванати. Ситуацията в крайбрежното градче край Неапол към този момент е спокойна. Сънародниците ни се охраняват непрекъснато, с цел да не избягат и да не се стигне до нови протести.
За ескалацията на напрежението от първо лице пред Нова тв споделя българинът Красимир Найденов, който от години живее в региона. Преди да се стигне до протестите в Мондрагоне, през годините той е ставал очевидец на голям брой кавги сред нашенци и локалните италианци.
„ Отдавна са настроени негативно към нашите сънародници, тъй като за никой не е загадка по какъв начин живеят и какви традиции имат. Начинът им на живот е подобен - те са по-шумни, повече се веселят, по-друг им е манталитетът”, споделя Найденов.
И добавя: „ Казват, че имало обири и престъпност. Не ги харесват и си намират мотив да ги елиминират”.
Според наблюденията на българина ромите идват в Мондрагоне най-вече от Сливен и Нова Загора. „ Повечето са без трудови контракти, тъй като по принцип в Италия всички си затварят очите. Властите обаче знаят тези неща”, споделя още Красимир Найденов.
Самият той също е изкарвал прехваната си нелегално. „ Случвало ми се е да работя без трудови контракти. Това в Италия е нещо обикновено, изключително в областта на селското стопанство”, споделя Найденов.
Той е сигурен, че в изолираните кооперации има доста повече от 200 българи, както предават локалните медии. „ Малко мъчно е да се дефинира численост, тъй като тези жилища ги дават чартърен на едно лице, а той след това там пуска близки, родственици и другари и стават доста вътре”, показва българинът.
Тези, които избягаха от Мондрагоне и по-късно се стигна до ескалация на напрежението, са от ромите без адресна регистрация. „ Вече са ги открили къде са, преместили са се някъде към Салерно, в друга, отново ромска общност”, счита Красимир Найденов.
Ситуацията в италианското градче към този момент е спокойна. „ До този миг в нашия район Кампания се оправяме доста добре със болестта и няма да позволим безотговорността на някои да заплаши здравето на всички останали”, съобщи кметът на Мондрагоне.
Петте изолирани кооперации са под денонощна защита, а на живеещите в тях се доставя вода, храна и всичко належащо, с цел да спазят карантината си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР