Българските паспорти ще важат 10 години, а не както досега

...
Българските паспорти ще важат 10 години, а не както досега
Коментари Харесай

Паспортите вече ще важат 10 години, биометрични данни и в личните карти

Българските паспорти ще важат 10 години, а не както до момента - 5 година Изключение ще вършат паспортите на децата до 18 годишна възраст, чийто период остава 5 година Това взеха решение депутатите през днешния ден на второ четене в Закона за българските персоналните документи.

Законът влиза в действие от 10 октомври 2020 година, само че Министерство на вътрешните работи има период да обезпечи техническите и организационни условия за издаването на паспорти не по-късно от 1 януари 2021 година Това значи, че новите паспорти ще могат да се извадят от 2021 година

Предвижда се и нова облекчена процедура за подаване на заявките за промяна на паспорт от чужбина. Това ще става посредством автоматизирана осведомителна система за електронни услуги на Министерството на външните работи, съобщи „ 24 часа ”. Готовите документи ще могат да се получават по пощата. Срокът за издаването също се понижава. От 90 дни за елементарна услуга, той ще бъде 45 дни. Бързата услуга пък ще става за 30 дни вместо за 60.

Личните карти също се трансформират. Към тях ще се прибавят биометрични данни, каквито сега има в паспортите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР