Българските емигранти почти не изпращат пари на своите близки в

...
Българските емигранти почти не изпращат пари на своите близки в
Коментари Харесай

Стопиха се емигрантските пари

Българските емигранти съвсем не изпращат пари на своите близки в родината. През юли получените от българи зад граница средства са единствено 14,3 млн. евро, демонстрират данни на Българска народна банка.

Сумата е тъкмо толкоз, колкото през същия месец на предходната година, когато пандемията към този момент удари стопанските системи на множеството страни по света. Но средствата са с близо 87% по-малко по отношение на юли 2019 година, когато към момента нямаше Covid-19, написа " Труд ".

Преди пандемията парите от емигрантите нарастваха непрекъснато и през 2019 година доближиха до към 100 млн. евро на месец. Сега обаче са седем пъти по-малко.Основната причина за това е, че доста от българските емигранти се върнаха по родните места. Много хора могат да работят от разстояние. Така те не престават да работят за задгранични компании, само че от България, където няма съвсем никакви ограничавания поради Covid-19.Други пък поради рецесията изгубиха работата си в чужбина и по тази причина се върнаха по родните места.

Много българи зад граница работеха в заведения за хранене и хотели, а този отрасъл беше най-силно обиден от рецесията. На други пък доходите са намалели и по тази причина изпращат по-малки суми на околните си.

За първите седем месеца на годината получените от емигранти суми са единствено 98,7 млн. евро. Такава сума идваше в България от емигрантите единствено в границите на един месец преди пандемията. Получените от януари до юли средства са с близо 200 млн. евро по-малко по отношение на същия интервал на предходната година и с 646 млн. евро (-87%) по-малко по отношение на 2019 година

Това са пари, които хората използваха за заплащане на сметки, за облекла, храна и поправки вкъщи. Липсата на тези средства се усеща от хиляди семейства. Това води до стесняване на потреблението и лимитира растежа на стопанската система.

Най-много средства изплащат българите в Германия, Съединени американски щати, Испания и Англия. По отношение на това от кое място идват парите няма смяна по отношение на обстановката преди пандемията. Но средствата от всички страни понижават в пъти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР