Българските домакинства са изразходвали около 1,6% от общите си разходи

...
Българските домакинства са изразходвали около 1,6% от общите си разходи
Коментари Харесай

Евростат: Българите са сред умерените консуматори на алкохол в ЕС

Българските семейства са изразходвали към 1,6% от общите си разноски за консумация на алкохолни питиета през предходната година, което е равно на средноевропейският индикатор, демонстрират данни на Евростат за разноските на семействата за алкохол в Европейски Съюз през 2016 година, представени от Българска телеграфна агенция.

С идентични индикатори от 1,6 на 100 разноски за консумация на алкохолни питиета, като дял от общите разноски, са страни като Белгия и Англия, което слага страната ни измежду относително умерените потребители на алкохол в Европейски Съюз.

По данни на Национален статистически институт за предходната година, едно българско домакинство е консумирало приблизително към 60 литра бира, 5 литра вино и сред 3-4 литра ракия или други концентрати . Около 30 литра приблизително на разположение пък е била потреблението на алкохолни питиета през 2016 година, отново до данни на Национален статистически институт.

Средните годишни разноски на едно лице у нас за консумация на алкохолни питиета са варирали към 500 лв. , при междинен индикатор за Европейски Съюз от 250 евро на гражданин.

Според друго проучване на Националния център за запазване на публичното здраве и разбори (НЦОЗА), всеки четвърти интервюиран българин е декларирал, че използва алкохол постоянно, като броят на мъжете е бил съвсем 4 пъти по-голям от броят на дамите, употребявали алкохол.

Същото проучване регистрира, че към 80 на 100 от мъжете и близо 90 на 100 от дамите у нас са употребявали алкохол в границите на естественото - под 300 мл на седмица.

Рискова алкохолна седмична приложимост на спиртни питиета -над 300 мл, е била записана при 7% от мъжете и 4% от интервюираните дами.

Високо рискова приложимост на алкохол - над 400 мл седмично, е регистрирана при 13% от мъжете и 3% от дамите. Всеки втори мъж е предпочитал потреблението на концентрат, а всяка втора жена - потреблението на вино.

Освен това без компания или сами, са консумирали алкохол към 40 на 100 от интервюираните мъже и 20 на 100 от дамите . Живеещите в градовете са имали по-голямо желание към виното, до момента в който в селата са предпочитали повече концентратите и бирата.

Европейците са изпили алкохол за 130 милиарда евро през 2016 година

През 2016 година семействата в Европейски Съюз са изразходвали 1,6% от общите си разноски за алкохолни питиета, което съставлява общ разход от близо 130 милиарда евро или над 250 евро на гражданин на Европейски Съюз, регистрира анализът на Евростат за потреблението на алкохол в страните на Евросъюза. Трябва да се означи, че това не включва алкохолните питиета, плащани в заведения за хранене и хотели, регистрира също европейската статистика.

Домакинствата в трите балтийски страни са отделяли максимален дял от общите си разноски за алкохолни питиета: Естония, Латвия и Литва. Други страни с високи разноски за алкохол са били Чехия и Полша, както и Унгария и Финландия.

В противоположния завършек на скалата, най-нисък дял от разноските на семействата за алкохолни питиета е регистриран в Испания - 0,8 на 100 и Италия - 0,9 на 100, пред Австрия - 1,3 на 100 и Португалия - 1,4 на 100.

Страните, в които семействата са отделили най-вече финансови средства за консумация на алкохол през 2016 година са: Германия и Англия - по над 23 милиарда евро, Франция - над 20 милиарда евро, Италия - 9 милиарда евро, Испания - 5 милиарда евро, Полша - 1,7 милиарда евро, Гърция - 1,2 милиарда евро и др.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР