Българските домакинства и компании ще усетят затягането на паричната политика

...
Българските домакинства и компании ще усетят затягането на паричната политика
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Българите ще усетят затягането на паричната политика в еврозоната

Българските семейства и компании ще усетят стягането на паричната политика в еврозоната . Това съобщи на конференция ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, заяви БНР.

По думите й българската стопанска система се е възстановила след 2020 година макар политическата неустановеност в страната тогава, само че близостта с военния спор ще има последствия и у нас .
 5.2% инфлация от началото на годината мери Национален статистически институт
5.2% инфлация от началото на годината мери Национален статистически институт

През март 2022 година са се понижили цените на доматите и ракията обаче

Тя чака тази година България да означи стопански напредък от 3 % , предвижда Кристалина Георгиева, като уточни, че инфлацията е сериозен проблем, както у нас, по този начин и в световен мащаб . За да се укроти, би трябвало да се проучват аргументите за нея, първата от които е продължаващата неустановеност към пандемията.

По думите й вторият фактор за инфлацията е войната. " Тя води до високи цени на енергоносителите, високи цени на храните. високи цени на металите и дава подтик на инфлацията, който е изключително рисков, тъй като имаме огромна непредсказуемост. Никой не може да каже, по кое време ще свърши тази война ", съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд в отговор на въпрос на БНР.

Логичният отговор на инфлацията е покачването на лихвените проценти. " Когато паричната политика в еврозоната тръгне към стягане , това стягане ще се усети от семействата и бизнеса и в нашата страна ".
 Лъчезар Борисов: 20% инфлация до края на годината, макроикономиката ни влиза в интензивното
Лъчезар Борисов: 20% инфлация до края на годината, макроикономиката ни влиза в интензивното

Бившият стопански министър подозира, че се пипа неприкосновеният фискален запас

В коментар до каква степен е допустима стагфлация в избрани страни, Георгиева съобщи

" За страни, които към момента не са се възстановили изцяло стопански от пандемията и имат сериозен проблем като вносители на първични материали и вносители на храни - Да! За тези страни се появява заплахата от застоялост невисок растеж-висока инфлация ", сподели Кристалина Георгиева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР