Българските деца са сред най-дебелите в света. Според проучване на

...
Българските деца са сред най-дебелите в света. Според проучване на
Коментари Харесай

Децата ни са дебели. Спортното министерство явно е доволно

Българските деца са измежду най-дебелите в света. Според изследване на Световната здравна организация от 2017 година българчетата са на 5-о място по този индикатор, така като 224 898 деца сред 5 и 18 година са с наднормено тегло (26.2% от всички), а от тях 58 370 са със затлъстяване. Още по-стряскащи са статистиките от последното към този момент национално изследване - на ученици на възраст 6-19 година през интервала 2010-2011 г. Данните, оповестени на уеб страницата на здравното министерство, сочат, че с наднормено тегло са 30,2% от подрастващите, а 12,7% са затлъстели. Сравнението с предходното изследване - от 2004 година (20% деца с наднормено тегло), " открива тревожна наклонност за увеличение на затлъстяването при децата в България ".

Същевременно ограниченията, които се взимат, са единствено и само за здравословно хранене на децата, за което бяха написани и признати куп тактики, издадени са сборници с предписания за готвене в ясли, градини, училищен и студентски столове.  Но няма нищо за увеличение на физическата интензивност на децата.

 

Както наподобява - няма и да има!

 

Слабо прочут факт е, че в България детски градини, учебни заведения и висши образователни заведения получават пари от бюджета за подкрепяне на физическото образование и спорта в техните стратегии. За задачата още през юли 2000 г., при държавното управление на Иван Костов, бе признато Постановление №129 на Министерския съвет " за установяване на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическо образование и спорт, които се обезпечават от държавния бюджет и от бюджетите на общините ". 

То влезе в мощ от 1 януари 2001 година и определяше размер на отпусканите средства за бюджета година по 1 лева за дете в градина, и по 1.50 лева за възпитаници, студенти, наборни военнослужещи и курсанти. Тези средства са променяни единствено един път - с корекция от 2006 година, когато спортът в България бе управителен от Държавната организация за младежта и спорта (ДАМС) с ръководител Весела Лечева (правителството на Сергей Станишев). Тогава плануваните пари са увеличени двойно - 2 лева за дете в детска градина и по 3 лева за останалите. 

После наредбата е променяна още три пъти - през февруари 2009 година, юли 2013 година и юли 2018 година И в нея е " пипано " всичко друго, само че не и парите, които да се отпускат на децата за спортуване в образователните заведения. Първата корекция е от кабинета " Станишев ", другите две - от държавните управления на Бойко Борисов. 

Сега министерството на младежта и спорта (ММС) е внесло (на 17 януари 2020 г.) поредна корекция. Това е наложително, тъй като Наредба №129 би трябвало да се синхронизира с новия закон за физическото образование и спорта, признат предходната есен. И... познахте: в нея още веднъж няма промяна на сумите за спортуване на подрастващите. Е, най-малко са добавени и децата от частните детски градини и се отстранява условието " не по-малко от 50% от средствата да бъдат разходвани за реализиране на учебно-тренировъчна и/или спортно спортна активност ".

Това е същото министерство, чийто началник Красен Кралев върви да се снима радостно с младежите ни на младежките зимни игри в Лозана при започване на януари, до момента в който в същото време служителите му са писали поправката в наредбата. Явно в ММС не виждат нищо смущаващо във обстоятелството, че българските деца дебелеят, обездвижват се и заболяват от ден на ден. Поне по този начин наподобява, тъй като надали се опасяват да не се ощети държавният бюджет. 

 

За да добием визия какъв брой малко са тези пари,

 

можем да погледнем инфлацията в България. За интервала януари 2006 - декември 2019 година Национален статистически институт регистрира инфлация 53.6%. Т.е. с толкоз са се обезценили тези 2 и 3 лева на дете за година и това на процедура връща тези пари към равнищата им от приемането на Наредба 129 през 2000 година

А и какъв брой в действителност са тези средства, които по този начин обилно отпуска страната? По официални данни на Национален статистически институт за образователната 2018/19 г: в детските градини е имало 218 767 малчугани, учениците са били 718 189, а студентите - 222 997. Иначе казано - всички тези подрастващи " костват " на държавния бюжет тъкмо 2 319 906 лева (437 534 лева за детските градини и 1 882 372 лева за възпитаници и студенти). 

Да повторим: 2 319 906 лева на година за спортуване на децата!

Как наподобява това на фона на дадените от страната 5 млн. лева за естрада " Моци " на футболния " Лудогорец ", 1.398 млн. за стадиона на " Ботев " (Враца), по 1 млн. лева за стадионите в Монтана, Русе, Варна, Кърджали? Или по отношение на регистрираните от спортния министър Красен Кралев пред Министерския съвет 5.55 млн. лева, " вложени в възобновяване и създаване на спортна инфраструктура през 2019 година "? 

 

Изглежда като небрежност, като индиферентност,

 

като липса на визия, като насмешка...

Какво може да направи едно учебно заведение с 1000 възпитаници с тези по този начин обилно давани 3000 лв.? Първо - парите не идват просто по този начин, а шефовете би трябвало да подадат план в спортното министерство до 31 март, а то вероятно да го утвърди. А в случай че се стигне до отпущането на тези хилядарки, те могат да се употребяват за възстановяване на просветителната среда (купуване на спортни уреди и принадлежности за салона); покриване на разноските на тимовете за участия в надпревари на регионални и национални равнища (застраховки, превоз, нощувки); за дейности (осигуряване на предметни награди за участниците). Та, в случай че учебното заведение изпрати единствено един собствен тим на някое съревнование, и парите са отишли. С какво да купи тогава спортни уреди за салона, да вземем за пример?

Съмнително е дали някой в спортното министерство изобщо се е сетил да прави даже приблизителни калкулации в тази тенденция . Но пък, съгласно отчета на Красен Кралев до Министерския съвет, " смяната ще сътвори условия за преценка на нуждата, обективност при обмисляне и разходване на финансовите средства и повишение на удовлетвореността на децата, учениците, студентите и курсантите от заниманията с физическо образование и спорт. Образователните институции, които се затрудняват при обезпечаване на нужните спортни уреди и принадлежности, ще могат да заделят по-висок % от средствата за закупуването им, а тези, които са обезпечили спортните занимания с уреди и принадлежности от личния бюджет, ще могат да насочат предпочитано повече средства за действия ".

Освен това наредбата щяла да сътвори " по-добри условия за осъществяване на занимания със спорт в детските градини, учебните заведения и висшите учебни заведения, което ще насърчи децата, учениците и младежите към систематични занимания със спорт, присъединяване в учебно-тренировъчна и/или спортно-състезателна активност ".

Блазе им! И на образователните заведения, и на децата!
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР