Българските четвъртокласници показаха много добри умения по четене, като се

...
Българските четвъртокласници показаха много добри умения по четене, като се
Коментари Харесай

Българските четвъртокласници задминаха шведските, датските и италианските по четене

Българските четвъртокласници демонстрираха доста положителни умения по четене , като се подредиха над междинното равнище за света. Техният резултат ги слага пред страни като Дания, Швеция и Чехия , както и на едно равнище с Австралия. Това оповестиха от Министерството на обучение и науката /МОН/, цитирайки резултатите от Международното проучване на уменията за четене PIRLS 2021 .

Изследването се организира на всеки пет години от 2001 година. В България са проучени 4043 четвъртокласници от 151 учебни заведения в страната, както и техните 212 учители и родителите на 4037 от тях. PIRLS мери техните качества да схващат наличието на разнообразни текстове като употребяват набор от познавателни процеси.

Проучването се концентрира върху двете съществени цели при четенето на учениците в и отвън учебно заведение: четене с схващане на художествени текстове и добиване и потребление на информация от научно-популярни текстове.

Средният резултат по четене на българските четвъртокласници е 540 точки , който е много над междинния за страните. Най-добре се показват учениците от Сингапур (587 т.) , Хонконг (САР) (573 т.), Русия (567 т.), Англия (558 т.), Финландия (549 т.) и Полша (549 т.). Резултатът на България демонстрира, че макар особеното числово изражение (в брой точки), няма статистически значима разлика в достиженията по четене на българските четвъртокласници и тези от Швеция (544 т.), Австралия (540 т.), Чехия (540 т.), Дания (539 т.), Норвегия (539 т.), Италия (537 т.) и други

PIRLS употребява интернационалните сравнителни нива на качествата като разделя качествата на учениците по отношение на четири точки от скалата на достиженията, наречени интернационалните сравнителни нива на качествата: напреднало ниво (625 точки); високо ниво (550 точки); приблизително ниво (475 точки) ; ниско ниво (400 точки). Напредналото ниво включва компетентности, които не са обхванати или са едва обхванати от образователното наличие до и за съответния клас и се чака единствено дребна част от учениците да го доближат . Високото ниво (550 точки) е това, което множеството възпитаници би трябвало да са достигнали, а ниското (400 точки) е това, което всички възпитаници би трябвало да са достигнали.

Според данните през 2021 година българските четвъртокласници се оправят по-добре с текстовете с литературна цел, в сравнение с тези с информативна цел. Почти половината от българските четвъртокласници доближават високото ниво на качествата по четене , а 16 % имат качества над напредналото ниво. За съпоставяне приблизително за страните напредналото ниво на качествата се доближава от едвам 7% от учениците.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР