Български служби са участвали в мащабна международна операция по противодействие

...
Български служби са участвали в мащабна международна операция по противодействие
Коментари Харесай

Удар за 27 млн. долара: България и ФБР със спецакция в Darknet

Български служби са взели участие в огромна интернационална интервенция по противопоставяне на компютърни закононарушения оповестява dir.bg. От българска страна в разкриването на противозаконната активност на NetWalker са взели участие представители на ГДБОП, Националната следствена работа и Върховна касационна прокуратура.

Това стана ясно на брифинг в Националната следствена работа, в който участваха следователят от Национална следствена служба Светослав Илиев и завеждащият отдел „ Международен " във Върховната касационна прокуратура Цветомир Йосифов.

Кибер нарушителите са се занимавали с източване и криптиране на данните на огромни организации и компании, както и на обособени консуматори. След това те са желали откуп, с цел да възстановят данните на жертвите си.



От рекет кибер измамниците са натрупали над 27 милиона $, като мрежата им е била изключително дейна след оповестяване на пандемията при започване на 2020 година

NetWalker са приемали откупите си напълно в криптовалути, а услугите им са можели да бъдат наети в така наречената " Тъмна мрежа " (Darknet).

Министерството на правораздаването в Съединени американски щати оповестява, че във Флорида е бил задържан канадският жител Себастиан Вашон-Дежардинс, който е ръководел NetWalker.

Междувременно българските служби са разкрили сървърите на кибер изманиците, които са били ситуирани в нашата страна.

" Сред жертвите на NetWalker е Университетът на Сан Франциско, който е платил 1 милион $ откуп, с цел да бъдат възобновени неговите данни ", разкриват следователят от Национална следствена служба Светослав Илиев и завеждащият отдел " Международен " във Върховната касационна прокуратура Цветомир Йосифов.

Жертвите в България нормално не са плащали откупа, а вместо това са преинсталирали хакнатите си машини, губейки цялата информация, качена на тях. За някои огромни компании и организации това обаче е невероятно, декларират от родните служби.

При интервенцията против кибер нарушителите са били иззети и биткойни на стойност половин милион $.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР