Български шофьор на ТИР е успял да надхитри европейската система

...
Български шофьор на ТИР е успял да надхитри европейската система
Коментари Харесай

Български шофьор на ТИР се клонира с две самоличности, кара 36 часа без почивка |

Български водач на ТИР е съумял да надхитри европейската система за надзор на работното време и часовете на шофиране се клонирал писмено, употребявайки двойно си поданство – българско и турско. Измамата е била засечена във вторник следобяд от чиновници на Инспекцията за пътен превоз (ITD) при инспекция по експресен път S8 в Полша в региона на село Йежево покрай Бялисток.

Според профилирания портал „ 40 тона “ водачът работел за словашки транспортьор и на 10 май изпълнявал курс от Турция за Литва. В този тип превоз работното време, часовете на шофиране, дните за отмора и часовете за отдих са строго регламентирани, а спазването им се управлява благодарение на цифровите карти за тахографи.

При инспекцията на документите на камиона и свалянето на цифровите данни от цифровата карта на лидера, вкарана в тахографа, всичко било наред и нищо не подсказвало за някакви нарушавания. Инспекторите прегледали в тахографа, инсталиран в седловия влекач, цялата история на пътуването от натоварването на камиона в Турция досега на прекъсването за инспекция. В интервала от 7 май до следобеда на 10 май ТИР-ът бил ръководен на смени от двама водачи – единият жител на Турция, другият български жител. В камиона имало единствено един човек.

Когато били съпоставени данните на двамата водачи, станало ясно, че двамата са едно и също лице, само че с два документа за идентичност , с две шофьорски книжки и с две цифрови карти. Малки разлики идвали от особеното изписване на имената в българските и турските документи. По закон водачите на ТИР-ове могат да имат единствено една карта. В този случай с машинация, употребявайки двойното си поданство, камионджията имал две.

Откритието било шокиращо за инспекторите, тъй като при наложителни 11 часа отмора на денонощие се оказало, че проверяваният водач е карал без отмора в продължение над 36 часа – превишението на допустимото шофиране на денонощие било с 27 часа и 10 минути. Други записи посочили, че е имало дни, в които е почивал единствено по към 4 часа на денонощие, още веднъж при регламентирани 11, даже в единия случай престоят бил едвам 3 часа и 44 минути.

В момента на самата инспекция водачът се оказал отново в машинация и в нарушаване на графика за работа и отмора. Според информация на полската Инспекция за пътен превоз, на лидера, чието име не се оповестява, е отнето краткотрайно свидетелството за правоуправление и няма да може да кара МПС през идващите три месеца. Това е нова форма на санкциониране, която е в действие и се ползва от ITD в Полша от началото на тази година. Наложени му са и парични санкции на обща стойност ок 1200 евро.

Административно-наказателно произвеждане е формирано и против работодателя му, оптималният размер на санкцията, която може да бъде наложена на превозвача е 2500 евро. Конфискувана е и спомагателната незаконна цифрова шофьорска карта, която ще бъде изпратена на турската работа, от която е издадена.

Всяко прекъсване на правата на задграничен водач при инспекциите на ITD планува издаването на краткотрайно позволение за 72 часа, с цел да може лидерът да довърши стартирания курс или да се прибере в базата на превозвача. В случая с българския водач времето за завръщане ще бъде по-малко, тъй като би трябвало да направи и спомагателния престой за отмора. Водачът е изпратен на охранителен паркинг, където ще би трябвало да си изчака и заплащането на гаранция в размер на оптималната санкция, планувана за словашкия транспортьор.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР