Български професор, който работи в Шотландия е част от екип,

...
Български професор, който работи в Шотландия е част от екип,
Коментари Харесай

Българин е част от екип правещ опити с изкуствени човешки сърца

Български професор, който работи в Шотландия е част от екип, който прави опити с изкуственичовешки сърца, съобщи БГНЕС.

Проф. Николай Желев живее и работи в Шотландия от 30 години. Някогашният ученик на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ през днешния ден е шеф на Центъра по медицински биотехнологии в град Дънди, Шотландия.

Работата на неговия център е в региона на раковите проучвания и стволовите кафези. „ Напоследък има бурно развиване в тази област. Сега имаме опция да препрограмираме кафези, както препрограмираме компютри, да накараме една клетка да извършва други функционалности. Това е изключително значимо за такива кафези, които не могат да се разделят като кардиомиоцитите-клетките, които построяват нашето сърце “, изясни проф. Николай Желев.

Той уточни, че се раждаме с дребни сърца с избран брой кафези и сърцето ни нараства с помощта на повишаването на размера на обособените кафези. Проблемът е, че то регенерира доста мъчно. „ Ако някой разбие някои от вашите сърдечни кафези, вие оставате с толкоз кафези по-малко и се нуждаете от трансплантация. Ние намерихме метод да препрограмираме кожни кафези в сърдечно-съдови кафези и да построяваме изкуствени сърца. Сега ги използваме за опити, само че в бъдеще се чака те да бъдат употребявани и за трансплантации. Това зависи от развиването на тези технологии, което е доста бързо “, съобщи проф. Желев. `

Той показа, че неща, които като млад е считал, че в никакъв случай няма да се случат, се случили доста бързо, като да вземем за пример сканирането на човешкия геном, което никой не очаквал, че ще стане толкоз бързо и толкоз на ниска цена. „ Първото сканиране беше 2004 година и струваше милиарди паунд-а, а в този момент сканираме геноми за половин ден на стойност от 1000 $. Това към този момент може да се употребява като диагностика и революционира медицината и науката с голямо приложение в диагностиката и клиничната процедура “, изясни шефът на Центъра по медицински биотехнологии.

Ракът е едно комплицирано заболяване, защото не е породено от външни биологични причинители, а в резултат на разновидност на нашите лични кафези, която ги кара да се разделят без надзор, да метастазират, което води до гибелта на организма. Ракът е над 300 заболявания-различни комбинации от разновидности водят до разнообразни типове рак в разнообразни тъкани и органи. Борбата против такива вътрешни врагове е доста сложна, акцентира професорът.

Разликата сред естествената и раковата клетка доста постоянно е една, две разновидности, стана ясно от думите ми. „ Трудно е да се откри лекарство, което да резервира естествените кафези и да убие единствено раковите. Лесно е да се убият раковите кафези, въпросът е по какъв начин да запазим нормално-делящите се кафези. Благодарение на геномните технологии към този момент имаме подробна картина каква тъкмо е „ сбъркано “ в генома на раковите кафези и можем по един разумен метод да използваме медикаменти, които да причинят гибелта само на раковите кафези, а не на естествените. Това не беше допустимо преди пет години, тъй като не знаехме точните молекулярни аргументи. Без да знаеш молекулярния механизъм на едно заболяване на можеш да разработваш рационално лекарствено вещество, а се разчиташе на инцидентен ефект-да се сканират безчет доста субстанции или инцидентно да попаднем на това щастливо вещество или композиция от субстанции “, уточни проф. Николай Желев.

Вече, обаче се диференцира метод към избран тип рак или избран човек или така наречен персонализирана медицина. „ Защото ние всички сме разнообразни, имаме друг геном, реагираме по друг метод на едни и същи медикаменти. Много е значимо да се дефинира типът рак, геномът, който се третира с медикаменти, тъй като при един и същи рак двама разнообразни пациенти биха реагирали друго на едно и също лекарство. В България също към този момент има на няколко места такива скенери-в Българска академия на науките, Медицинският университет. Тези технологии ще навлязат доста бързо. Това, което смятахме, че е научна фантастика преди пет години, към този момент е действителност. На цената от 1000 $ сканирането е налично за диагностика “, съобщи проф. Желев.

Той е безапелационен, че преди пет години не било допустимо да се мисли за дизайн на човешки сърца, защото за жалост нашият организъм не е съвършен в това отношение. „ Който го е осъществил не е желал да живеем прекомерно дълго. Даже един червей или гущер може да регенерира по-лесно, до момента в който нашите вътрешни органи при щета регенерират доста по-трудно, изключително сърцата. Но, в този момент може да произвеждаме „ аварийни елементи “, аварийни органи за характерен човек. По този метод се отхвърлят проблеми с отхвърлянето, несъвместимостта “, сподели още проф. Николай Желев.

Той е участник в Световния конгрес по биооткрития 2017, който се организира от през днешния ден до 19 юли в Софийския университет „ Св. Климент Охридски”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР